Home | Hírek | Kanadából | Hivatalosan is újra megnyílt a torontói magyar főkonzulátus

Hivatalosan is újra megnyílt a torontói magyar főkonzulátus

Már 2013 óta működött, hivatalosan azonban csak csütörtökön nyílt meg újra a torontói magyar főkonzulátus. Az intézményt még 2009-ben zárták be pénzügyi okok miatt.

Újra megnyílt csütörtökön Torontóban Magyarország főkonzulátusa. Erről a hivatalos megnyitási ünnepségen részt vevő Takács Szabolcs helyettes külügyi államtitkár tájékoztatta az MTI-t. Emlékeztetett arra, hogy a főkonzulátust pénzügyi okokra hivatkozva 2009-ben záratta be a korábbi kormányzat. „Az újranyitás annak az új nemzetpolitikának egy nagyon komoly és kézzelfogható eredménye, amelyet a kormány 2010-ben kezdett el, és amelynek részeként egyrészt bevezette az egyszerűsített honosítási eljárást, másrészt pedig a világon mindenütt megpróbált állandó diplomáciai képviseletet nyitni, ahol jelentős magyar diaszpóra él” – mondta a diplomata. Megemlítette, hogy ebbe a folyamatba illeszkedve Torontó előtt Melbourne-ben és Sao Paolóban is konzuli képviselet nyílt.

A főkonzulátus egyébként Szabó Stefánia vezetésével már az iroda csütörtöki birtokba vétele előtt, 2013-ban megkezdte tevékenységét. A képviselet részt vett az április 6-i országgyűlési választások lebonyolításában is. A torontói főkonzulátus konzuli kerülete három kanadai tartományra terjed ki: Ontarióra, Manitobára és Saskatchewanra. Takács Szabolcs a megnyitó ünnepségen kanadai magyar szervezetek képviselői előtt hangsúlyozta, hogy a kormány a két héttel ezelőtti választáson nagyon erős megerősítést kapott Magyarországon, ezért ez a nemzetpolitikai irány az elkövetkező években is folytatódni fog. Kitért rá, hogy Ontario tartomány Kanadának az egyik legdinamikusabban fejlődő része, a 315 ezer magát magyarnak valló kanadai állampolgárnak köze a fele ebben a tartományban él.

Takács Szabolcs a főkonzulátus átadását megelőzően Mendelényi Dániel nemzetközi üzletfejlesztésért felelős utazó nagykövettel együtt Ottawában a kanadai szövetségi, Torontóban pedig az ontariói kormány képviselőivel tárgyalt. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy idén van a magyar-kanadai diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója, valamint a magyar függetlenség 25. és a NATO-csatlakozás 15. évfordulója, az első világháború kitörésének 100. és a magyar holokauszt 70. évfordulója. Ezek a jubileumok több kapcsolódási pontot jelentenek a kétoldalú együttműködésben.

A biztonságpolitikai együttműködésről folytatott párbeszéd keretében fontos helyen szerepelt az ukrajnai helyzet és a NATO lehetséges szerepe. A felek egyetértettek, hogy közös céljuk a konfliktussal kapcsolatban a további eszkaláció elkerülése. Napirendre kerültek a közel-keleti válságkezeléssel, konkrétan Szíriával, Egyiptommal és Iránnal kapcsolatos kérdések is. A kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy az év folyamán kölcsönös külügyminiszteri látogatások várhatók.

Az energiabiztonsággal kapcsolatos tárgyalásokon is szó esett az ukrán-orosz konfliktus hatásairól, valamint az európai, ezen belül a közép-európai energiaellátás diverzifikálásnak fontosságáról, valamint a jelentős földgáz- és kőolaj-kitermelő és exportőr Kanada piacdiverzifikálási terveiről.

A holokauszt-megemlékezésekkel kapcsolatban téma volt, hogy 2015 februárjától egy évig Magyarország látja majd el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnökségét. Ezt a posztot korábban Kanada is betöltötte, ami alkalmat nyújt majd a tapasztalatcserére.

A kereskedelmi-üzletfejlesztési tárgyalásokon szóba került a magyar adózási környezet, a kutatás+fejlesztés terén való együttműködés, illetve a magyar startupokban rejlő potenciál. A kanadai magyar borexport lehetőségeiről egyeztetések folytak az állami monopóliumként működő ontariói LCBO importőr vállalattal.

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál