Home | Hírek | Kanadából | Országgyűlési választások Magyarország Torontói Főkonzulátusán

Országgyűlési választások Magyarország Torontói Főkonzulátusán

A 2014. évi országgyűlési választásokon való részvételre a külképviseleteken április 5-én volt lehetősége a külhoni vagy külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak.

Kanadában két helyszínen folyt a választás. Ottawában, Magyarország Nagykövetségén és Torontóban, a magyarországi Főkonzulátuson. A szavazókörök mindkét helyszínen reggel 6 órától este 19 óráig nyitva álltak a regisztrált választópolgárok előtt.

Komoly érdeklődésnek örvendett ez a fontos esemény, amit az is jelez, hogy a torontói szavazásra 289 állandó magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgár jelentkezett át. A szavazáson végül 253 fő vett részt. Többen repülőre szálltak és úgy érkeztek szavazni Kanada távolabbi területeiről, például Vancouverből. A levélben szavazó, magyarországi lakhellyel nem rendelkezők száma 822 fő volt, akik közül a konzulátusra körül-belül 150 fő juttatta el a szavazatát tartalmazó borítékot.

Az előzetes regisztráció online felületen is elérhető volt, így megkönnyítve azoknak a dolgát, akik mindenképpen szavazni szerettek volna. Somorjai Ágnes, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke szavazási megfigyelőként szintén jelen volt a torontói szavazáson. Több, mint száz esetben segédkezett a komputerek világában nem otthonosan mozgó generáció tagjainak az online regisztrációban. Minderre vasárnaponként került sor a torontói Magyar Katolikus templomban, ezzel is emelve azok számát, akik részt vehettek a torontói vagy az ottawai szavazáson.

Az előzetes regisztrációnak köszönhetően az eseményen a Kőrösi Csoma Sándor Program Toronto környéki és torontói ösztöndíjasai is részt vettek. A rögtönzött KCSP ösztöndíjas találkozó mellett, kiváló alkalomnak bizonyult ez a környékbeli kisebb településeken, például Wellandon vagy Guelphben élő magyar közösségek képviselőinek ismerkedésére, a kooperáció elindítására és természetesen nem utolsó sorban jó állampolgári kötelességeink teljesítésére, az országgyűlési választásra.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál