Home | Hírek | Kanadából | Nem tudott kormányon maradni a szeparatista párt Québecben

Nem tudott kormányon maradni a szeparatista párt Québecben

A Kanada egységét tisztelő Liberális Párt győzött a hétfőn rendezett québeci tartományi választáson az első eredmény-előrejelzések szerint, és így kizárttá vált az a lehetőség, hogy a következő években népszavazást rendezzenek a függetlenségről.

Két televíziós prognózis is a liberálisok győzelmét vetítette előre, mégpedig úgy, hogy ez az erő többségi kormányt alakíthat a tartományban. Az elszakadást célul kitűző eddigi kormányerő, a Québeci Párt csak a választókörzetek mintegy egyharmadában tudott győzni.

A Québeci Párt függetlenséget szeretne a tartomány számára. Az általa vezetett helyi kormányok korábban (1980-ban és 1995-ben) két népszavazást is szerveztek e témában, ezek azonban elbuktak, bár a második csak nagyon csekély különbséggel.

A Québeci Párt most is a népszavazás kilátásba helyezésével kampányolt, aminek köszönhetően a választás egyfajta véleménynyilvánítás volt arról is, hogy akar-e a lakosság új referendumot.

A kormánypárt azt szerette volna elérni, hogy mostantól többségben kormányozhasson. Ez azonban nem neki sikerült, hanem a liberálisoknak.

Közvélemény-kutatások szerint a québeci lakosoknak csak a kisebbik hányada szeretné a kiválást Kanadából, és kétharmaduk nem örülne annak sem, ha megtartanák az újabb népszavazást.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál