Home | Hírek | Magyarországról | Nyert a FIDESZ, veszített az ország

Nyert a FIDESZ, veszített az ország

600 ezer szavazóját elveszítette a FIDESZ ami azt jelenti, hogy 1998-óta nem volt ilyen népszerűtlen a választók körében. Az átszabott választási rendszernek, a média és a pénzügyi monopóliumának köszönhetően mégis a parlamenti kétharmadot ostromolja a kormánypárt. 

Mindezek ellenére a Fidesz győzelme elvitathatatlan, mert ma nincs a világon olyan demokratikus rendszer, ahol a mai baloldali kormányváltó összefogás győzni tudott volna. A baloldaliaknak sovány vigasz, hogy 250 ezer szavazattal többet kaptak mint 4 éve az akkori MSZP, vagyis valamelyest növekedtek, de ez egy kormányváltásra nem elég.

A Jobbik erősödését Európában is aggodalommal követik, és bár nagyon jó eredményt értek el, de a pártban nem volt nagy öröm. Ők is kormányzati pozíciót képzeltek el maguknak. A Reutersnek egy amerikai szakértő, Cas Mudde azt mondta, a Jobbik várhatóan az egyik legerősebb szélsőjobboldali párt lesz Európában, ami szerinte azért is megdöbbentő, mert egyúttal az egyik legextrémebb szélsőjobboldali párt is.

Az LMP éppen csak elérte a parlamenti küszöböt, amelyet nagy örömmel fogadott a párt, de azt is észre kell venni, hogy a szavazóinak a száma a 2010-eshez viszonyítva majdnem a felére esett. Igaz a párt túl van egy szakadáson is.

Bár nem jutott be, de figyelemreméltó a Munkáspárt eredménye. Thürmer Gyula pártja az 1990-es rendszerváltás óta lelkesen indul, viszont izgalomra okot adó eredményt soha nem ért el. A parlamentbe nem jutott pártok közül most mégis Ők végeztek az élen 0,58% körüli eredménnyel.

A rövid összegzésből az látszik, hogy a Fidesz kommunikációja elsöprő győzelemről és egységről beszél, de ez a valóságnak egyáltalán nem felel meg. A Fidesz propagandát ismerve viszont Orbán Viktor aligha fog letargiába esni és főleg negatívat kommunikálni, amikor 600 ezer embert elveszített de a lényeget, vagyis a győzelmet bezsebelte, és a kétharmadot ostromolja ismét eredményével.

A Fidesz zsugorodó tábora figyelmeztető jel kell, hogy legyen a vezetőinek is. Át lehet szabni a választási rendszert, becsaphatják saját magukat egy elsöprő győzelemről regélve, de az embereket nem lehet átverni hosszútávon. Ennek jele, hogy 16 éve nem volt ilyen alacsony a Fideszre szavazók száma.

Olyan fura helyzet alakult ki ahol egyik pártnak sincs oka az örömre:

  • A Fidesz sok százezer szavazatot veszített  – de megnyerte a választásokat. Ez pedig a legfőbb cél volt.
  • Az Összefogás nyert 250 ezer szavazót – de nem tudta megszorítani a Fideszt
  • A Jobbik kiemelkedően jól szerepelt – De a magasra tett lécet nem érték el, nem lettek kormányzati pozícióban
  • AZ LMP éppen csak bejutott, de majdnem felére esett a tábora 2010-hez képest

 

A szavazók nagyobb része tehát okkal tekint szomorúan a jövőbe, egyáltalán nem érzi azt az egységet és sikert, amelyet Orbán Viktor annak ellenére hangoztat, hogy elveszített hat-hétszázezer embert.

A Fidesz nyert, az ország veszített. A foci nyelvén 2-0 oda. Reméljük, hogy ez az előny végül a magyar emberek javát fogja szolgálni.

választások2014

A Fidesz népszerűsége a választásra jogosultak körében. Egységesnek aligha tekinthető az ország.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál