Home | Hírek | Kanadából | Több százan már túl vannak az idei választásokon – Amerikában

Több százan már túl vannak az idei választásokon – Amerikában

Az időeltolódás miatt az Egyesült Államokban és Kanadában már szombaton lehet szavazni. A legnagyobb érdeklődés New Yorkban van, ott több mint nyolcszázan voksolnak. A külföldön leadott szavazatokat a levélszavazatokkal együtt vasárnap reggel szállítják el Budapestre, a Nemzeti Választási Irodába, és ott összesítik majd.

Már fél órával a választás kezdete előtt kisebb sor kígyózott Manhattan közepén, az 52. utca keleti végében. A New York-i külképviselet helyi idő szerint reggel hatkor nyitott. Volt, aki csak azért utazott több száz kilométert, hogy szavazhasson. Egy házaspár például Pennsylvaniából jött kora reggel.

„Állampolgári lehetőség, hogy szavazzak. Életünkben először járunk Amerikában, és kihasználjuk, hogy eljuthatunk New Yorkba, így ez egy kirándulás elsősorban” – mondta a Híradónak szombaton Dudás Róbert Gyula.

New Yorkban, ahová 808 szavazót várnak, délig mintegy 250-en voksoltak – tájékoztatta Dán Károly főkonzul az MTI-t.
„Egyenletesen jönnek a szavazók reggel 6 óra óta, rendkívüli esemény nem történt” – jelentette ki a New York-i misszióvezető.

Sándor István washingtoni konzul az MTI-nek elmondta, hogy az amerikai fővárosban működő magyar nagykövetségen rendben folyik a szavazás. Ott délig 123-an szavaztak a névjegyzékben szereplő 291 választópolgár közül.

Technikai okokból két választópolgár nem tudott szavazni Washingtonban. Egyikük igazolni tudta, hogy e-mailben visszajelzést kapott a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételéről, de a helyszínen nem találták a nevét a listán és azt oda felvenni nem volt lehetőség.

Washington, 2014. április 5. Egy nő bedobja szavazatát a szavazóládába a washingtoni magyar nagykövetségen 2014. április 5-én. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni. – © MTI Fotó: Pogár Demeter

A nyugati parti Los Angelesben Kálmán László konzul tájékoztatása szerint az urnanyitás után eltelt három órában a választói jegyzékbe felvett 314 jogosult 5 százaléka adta le a voksát, a választás rendben, a jogszabályoknak megfelelően zajlik.

Torontóból Szabó Stefánia főkonzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kanadai nagyvárosban jó hangulatban folyik a szavazás, az első voksoló már háromnegyed hatkor jelentkezett. A választói névjegyzékben szereplő 289 szavazóból délig 107-en adták le a szavazatukat.

A főkonzul elmondta, hogy a szavazás lebonyolítása során jelentkeztek típushibák. Például előfordult, hogy valaki úgy akart szavazni, hogy korábban nem vetette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe és olyan, voksolásra jelentkezett választópolgár is volt, aki ugyan szerepelt a listán, de nem hozott magával érvényes magyar igazolványt, csak kanadait.

A 82 éves, erdélyi származású Bákai Katalin életében most szavazott először; két éve lett magyar állampolgár. „Nagyon köszönöm, hogy elfogadtak ilyen idős korban. 82 éves vagyok, első állampolgársági jogom van, amivel szavazhattam” – fogalmazott Bákai Katalin.

Ottawában Lemák Ella, a külképviseleti választási iroda vezetője szerint fél hét óta zökkenőmentesen megy a választás. Délig a 93 jogosult közül 31-en szavaztak. Délután 4-kor már 72%-os volt a részvételi arány –számolt be Ádám Christopher a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője, aki megfigyelőként vesz részt Ottawában.

Az ottawai szavazók többsége Montreálból érkezett akik nagyjából 500 kilométert autóztak oda-vissza.

Idén több mint kétszer annyi Amerikában élő magyar szavazna, mint 2010-ben, összesen 1413-an jelezték részvételüket. Az időeltolódás miatt nemcsak az Egyesült Államokban, hanem például Brazíliában, Chilében, Kubában és Kanadában is egy nappal a magyarországi szavazás előtt lehet voksolni. Brazíliavárosban 12-en, Sao Paulóban 24-en, Buenos Airesben 35-en, Santiago de Chilében pedig 19-en, Havannában 30-an, Mexikóvárosban pedig 22-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

A külföldön leadott szavazatokat a levélszavazatokkal együtt vasárnap reggel szállítják el Budapestre, a Nemzeti Választási Irodába, és ott összesítik majd, legkésőbb csütörtökig.

Szavazó „fülkék”

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál