Home | Hírek | Kanadából | Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen

Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen

Az országgyűlési képviselőválasztáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Argentínában (Buenos Aires) és Chilében (Santiago de Chile) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6-kor, közép-európai idő szerint pedig 11-kor. Brazíliavárosban 12-en, Sao Paulóban 24-en, Buenos Airesben 35-en, Santiago de Chilében pedig 19-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Egy órával később közép-európai idő szerint délben nyílik a szavazókör a kanadai Ottawában és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban és New Yorkban, és Kuba fővárosában, Havannában. További két óra múlva nyílik a szavazóhelyiség Mexikóvárosban.

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás).

Amerikában a legtöbben, 808-an New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (291), Los Angelesben (314) és a kanadai Torontóban (289). Ottawában (93) megközelíti a százat a voksolni kívánók száma. Havannába 30-an, Mexikóvárosban 22-en jelentkeztek be szavazni.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti külügyminisztérium munkatársai a külképviseleti választási iroda (KÜVI) tagjai. Az iroda vezetője a külügyminisztériumból érkezik. Több képviseleten jelen lesznek magyar politikai pártok megfigyelői is.

A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az egyfordulós voksolás lebonyolítása. Ezeken – 97 nagykövetségen, illetve konzulátuson – szombaton és vasárnap csaknem 28 ezren szavazhatnak (2010-ben az első fordulóban 8 800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben).

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál