Home | Hírek | Kanadából | Áder Torontóban koszorúzott

Áder Torontóban koszorúzott

MTI | KV – Megkoszorúzta az 1956-os forradalom emlékművét a torontói Budapest parkban szerdán Áder János köztársasági elnök.

Áder az első magyar államfő, aki az október 23. évfordulóján keresi fel az észak-amerikai magyar közösségeket.
A megemlékezés virágait helyezte el a torontói emlékműnél Hoppál Páter, az Országgyűlés Magyar-Kanadai Baráti Tagozatának elnöke is.
A köztársasági elnök a nap folyamán korábban megtekintette a négyévi szünet után idén újból megnyitott torontói magyar főkonzulátus leendő irodáját. Szabó Stefánia főkonzul elmondta: a hivatal 2009 elején zárt be. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormánynak választási ígérete volt, hogy a képviseletet a helyi magyarságra való tekintettel újból megnyitja.
Erről az év elején hozott határozatot a kormány és az öt fővel működő hivatal már megkezdte a munkát az Első Magyar Református Egyház irodájában. A leendő állandó hivatalban azonban még tart a kivitelezési munka, ott a félfogadás a jövő év elején kezdődik meg.
A torontói főkonzulátus konzuli kerülete három tartományra terjed ki: Ontarióra, Manitobára és Saskatchewanra.
A kanadai magyarság túlnyomó többsége, mintegy 80-100 ezer ember Ontarióban él. A másik nagyobb tömb Vancouver környékén található, ahova a köztársasági elnök észak-amerikai magyar közösségeket felkereső körútja során szintén ellátogat majd.
Az államfő felkereste a Torontói Egyetemet, ahol megbeszélést folytatott Robert Austinnal, a tanintézmény magyar programjának vezetőjével. A találkozón részt vettek az egyetem magyar származású oktatói, valamint több üzletember is.
Áder János helyi idő szerint szerdán este csoportos állampolgári eskütételen vesz részt és ünnepi beszédet mond majd az Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Katolikus Templomban.

Forrás: MTI

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál