Home | A világból | Megszületett a megállapodás az EU és Kanada között

Megszületett a megállapodás az EU és Kanada között

Ünnepélyes keretek között, újságírók előtt írta alá pénteken Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Stephen Harper kanadai miniszterelnök az Európai Unió és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást.

A pénteki megállapodás az EU első kereskedelmi egyezménye a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7 országok csoportjának egy Európán kívüli tagjával. Kanada és az EU abban reménykedik, hogy a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a kétoldalú kereskedelem az áruk és szolgáltatások területén 23 százalékkal, 26 milliárd eurónyi értékben fog növekedni.

Barroso szerint a megállapodás fontos új lehetőségeket fog nyújtani európai és a kanadai vállalatoknak azzal, hogy növeli a piacok nyitottságát, és segíteni fogja az új munkahelyek létrejöttét az unióban. Az EU adatai szerint uniós szinten évi 12 milliárd euróval fog nőni a GDP az egyezmény miatt.

Az EU-Kanada megállapodás mérföldkő lehet abból a szempontból, hogy nemcsak az importvámokat számolná fel, hanem egységesítené a határon túli vállalati beruházások működését is. Amennyiben a megállapodás sikeres lesz, később mintául szolgálhat egy esetleges EU-Egyesült Államok kereskedelmi egyezményhez is.

A tárgyalások döntő többsége már 2012 végén lezajlott az EU és Kanada között, 2013 februárjában azonban megakadtak az egyeztetések. A gyógyszerpiaci termékek szabadalmaztatási eljárásai, illetve tej- és húsipari termékek kereskedelmével kapcsolatban merültek fel gondok. Kanadai és uniós tisztviselők azóta elsimították a nézeteltéréseket, Harper és Barroso is háromszor találkozott emiatt személyesen.

Egyes technikai részletek még kidolgozásra várnak, de mostanra minden akadály elhárult a politikai megegyezés elől, és péntek délután meg fog születni a megállapodás.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál