Home | Határon túl | Erdély | Torjai fafaragók jártak Kanadában

Torjai fafaragók jártak Kanadában

Pethő Sándor, a világ legnagyobb székelykapujának faragója és társa, Borbándi Attila Kitchenerben jártak és nem tétlenkedtek. Hozzáfogtak ahhoz, amihez leginkább értenek és el is készítették azt. Négy hetet töltöttek a Kanadában a magyar közösség meghívására.

Pethő Sándor elmondta: már két esztendeje tervezték a kanadai utat, de csak most vált valóra. Torontótól mint­egy száz-százhúsz kilométerre, Kitchener városba hívta meg őket Ankucza Jenő, aki az ottani Kossuth Ház elé rendelt nagyméretű székely kaput az intézet felavatásának ötvenedik évfordulójára. Másfél évvel ezelőtt megpróbáltak román útlevéllel vízumot kérni, de nem kapták meg, ezért a magyar állampolgárságot megszerezve magyar útlevéllel tudtak elindulni. Más jelentkező is akadt Erdélyből, de a kanadaiak a torjai fara­gókhoz ragaszkodtak.

[box type=”shadow” align=”alignleft”]A faragászattal 14 éves korától foglalkozó Pethő Sándor munkáit többfelé láthatók Kézdiszéken, ő készítette többek közt a Szentkatolna, Imecsfalva, Márkosfalva és Futásfalva bejáratánál levő nagy falukapukat, de nevéhez fűződik a világ legnagyobb székely kapuja és kopjafája is, mindkettő Torján. A kanadai Ontario állambeli kitchenerieknek készült óriás székely kapu a 134. alkotása. A Kitchener városban levő magyar közösségnek készített székely kapu háromszéki motívumokat visel, mely mérete nagyjából megegyezik a futásfalvi nagy székely kapuval.[/box]

Egy hónap alatt készítették el a székely kaput és a mintegy ötven méter hosszú, faragott oszlopos kerítést, valamint egy másik bejárathoz két tulipános faragott kapulábat. Nyílókat azért nem szereltek, mivel Kanadában az a törvény, hogy olyan házaknál, ahol nem lakik állandó jelleggel valaki, nyílót nem szabad szerelni, hogy tűz esetében a lánglovagok közbe tudjanak lépni.

A 7 méter széles és 5,5 méter magas székely kapu háromszéki mintákkal, mélyfaragással készült. A kapu nagy szemöldökén az „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez – testvér – ne légy hűtlen soha!” felirat, belső oldalán pedig a „Nem sokaság, hanem Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat” Ber­zsenyi-idézet olvasható. A kaputükörben két angyal tartja Nagy-Magyarország címe­rét, a háttérben pedig Nagy-Magyarország térképe emel­kedik ki.

Pethő Sándor rá­a­dásként egy három méter ma­gas kopjafát is készített vendéglátóinak, akik a Niagara vízeséshez, egy szafariparkba és egy kétnapos sátorozásra is elvitték őket. A torjai fafaragó azt is elmesélte, hogy nagyon sok, a harmadik nemzedékhez tartozó kanadai magyar fiatallal ismerkedtek meg, akik ragaszkodnak magyarságukhoz, a Kossuth Házban rendszeresen összegyűlnek, népdalokat és népi táncokat ta­nulnak, előadásokat hallgatnak. Jövő tavaszra egy ottani magyar család hívta meg őket, hogy székely kaput fa­ragjanak nekik.

Ünnepélyes átadás

A székelykapu ünnepélyes átadása augusztus 24.-én, délután 1 órakor kezdődik. Az ünnepségen Magyarország képviselöi is részt vesznek az ottawai követségről. A kapuszentelés után szentmisét szolgáltat Miskei László atya és Szatmári Ferenc lelkipásztor.

erdely.ma

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál