Home | Hírek | Magyarországról | Kanadában bújkáltak a felhajtók (+video)

Kanadában bújkáltak a felhajtók (+video)

Szeptemberben állhat bíróság elé a miskolci Avas-lakótelepen elkövetett Fészekrakó-csalássorozat két felhajtója, K. Roland és O. György – közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. Mindketten Kanadába menekültek a hazai igazságszolgáltatás elől, és Lengyelországban kerültek rendőrkézre a közelmúltban. A több száz ember bevonásával zajlott csalássorozat érintettjei közül félszázan menekültek Kanadába. Közülük tízen már Magyarországon vannak.

Az alapos gyanú szerint K. Roland 417 millió forinttal károsította meg az OTP-t és 91 millióval a magyar államot. Ő a csalássorozat miatt indult négy büntetőeljárás közül a legnagyobb, 278 vádlottat érintő ügyben érintett. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a férfi, akit 2009. június 26. óta kerestek nemzetközi elfogatóparancs alapján, Kanadában bujkált, s több ügyben is körözés volt érvényben ellene. K. Rolandot idén január 10-én Lengyelországban vették őrizetbe a repülőtéren, amikor Kanadából érkezett Európába. Február 4-én szállították Magyarországra.

Nem ő volt az egyetlen, aki Kanadába menekült a hazai igazságszolgáltatás elől. Az avasi Fészekrakó-ügy gyanúsítottjai közül mintegy ötvenen jártak el ugyanígy. Közülük tízet már elfogott a rendőrség. Valamennyiüket, így a csalássorozat másik kulcsszereplőjét, a 79 vádlottat érintő ügy felhajtójaként ismert O. Györgyöt is Lengyelországban fogták el, majd a lengyel hatóságok – a magyar hatóságok kérésére – átadták őket hazánknak. A Kanadába menekültek között nemcsak tevőleges elkövetők voltak, hanem vevők is, akiket szintén meggyanúsították. Az általuk elkövetett cselekmény súlya nem indokolta, hogy kényszerintézkedést foganatosítsanak ellenük – közölte Martossy György. A két felhajtó jelenleg előzetes letartóztatásban van. Várhatóan ősszel állnak majd a bíróság elé.

Fészekrakó-csalásként ismert, több száz vádlottat érintő ügyben összesen négy per van folyamatban. A legnagyobb, 278 vádlottat érintő, milliárdos nagyságrendű visszaélés elsőrendű vádlottja B. Marianna ügyvéd. Ellene és társai ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt emeltek vádat. Ebben az ügyben több mint egy éve tűzték ki az első tárgyalást, a két héttel ezelőtti tárgyaláson tanúmeghallgatásokat tartottak.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál