Home | Blogoló | C.S.I. Tiszafüred – Avagy egy montreáli magyar kalandjai az Internet hálójában

C.S.I. Tiszafüred – Avagy egy montreáli magyar kalandjai az Internet hálójában

 A Kanada Világa egyik kedves olvasója osztotta meg tapasztalatát egy magyarországi facebookos csoport által kieszközölt teljes facebookos kitiltásáról. Avagy ne szólj bele idegen!?

Szeretném előrebocsátani, hogy nekem semmilyen kötődésem nem volt Tiszafüredhez. Én ott soha sem jártam, de még barátom, ismerősöm sem lakott soha  Füreden. A facebookot is nagyon óvatosan kezelem, hiszen még nem volt 50-60 embernél több az ismerőseimnek a száma. Ahhoz, hogy ez a hihetetlen kaland létrejött, a véletlenek egybeesésére volt szűkség.

Egy tiszafüredi hölgy, bizonyos N.É.  a facebookon ismerősnek jelölt engem, mivel valakivel összetévesztett. Miután tisztáztuk a félreértést kértem, hogy had maradjak az ismerősei között, hiszen a hölgy érdekes fotókat készít amiket a facebookra is fel szokott tenni és így láthatnám továbbra is a képeit.

Így végülis ismerősök maradtunk, és ajánlott egy másik tiszafüredi férfit aki szintén érdekes képeket rak fel a facebookra. Ez a férfi -D.L.- pedig meghívott a “Tiszafürediek” nyílt csoportjába. Körülbelül 720 tagot számlál az a csoport, de én ennek a csoportnak nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Hat hónapig az ég világon nem történt ott semmi, bár tudtam a létezésükről hiszen immár a csoport tagja voltam én is. Nem kattintottam a csoportra jó ideig elvégre semmi közöm nincs Tiszafüredhez, az Ő írásaik pedig nem jelentek meg az én hírfolyamomban.

Aztán januárban valami megváltozott. Elég volt a facebookomat megnyitni és magától megjelentek a csoport hírei a kezdőlapomon, és így akarva akaratlanul is egy hatalmas vitának lettem épp a szemtanúja. Az már nem is vita volt, hanem inkább háború. Szabályosan ölték egymást az ottaniak, de azt, hogy min vitáztak arra nem derült fény, akár mennyire is pörgettem vissza az idővonalat a facebookos csoportjukon.

Ekkor elkövettem életem egyik nagy hibáját azzal, hogy hozzászóltam. Igaz először csak félénken és elég udvariasan, valahogy így:

“Elnézésüket kérem, hogy innen a távolból beleszólok, de úgy érzem, hogy I. V.B.-nek igaza van. Próbálják megfogadni a tanácsát, hiszen tényleg nem kér nagy dolgot”.

Akkor még nem tudtam, hogy ott a csoportban ki kicsoda, így azt sem, hogy I.V.B. egy Fideszes képviselőnő, de a politikai hovatartozás ezesetben teljesen mindegy is. Ebből a 720 lelket számláló csoportban egy szűk, -talán 5-10 ember a helyi gazdasági bajokért ezt a képviselő hölgyet élesen és közönségesen is bírálta. Pedig innen a messzi Montreálból ahogy láttam a bajokért sokkal régebbi időkre kell visszamenni. Még a rendszerváltás idején zárt be a tiszafüredi Hajó és Darugyár, amit pótolni szinte lehetetlen. I. V.B. a sorozatos sértegetések után kilépett a csoportból én viszont maradtam. Mindenki úgy gondolta az egy mondatos hozzászólásomból, hogy én is egy fideszes valaki lehetek, és így akarva akaratlanul egy tiszafüredi szűk csoport céltáblája lettem. Az sem sokat használt, hogy én voltam az egyetlen külföldön élő magyar, illetve idegen a csoportjukban.

Az otthoni magyaroknak a legfőbb kérdése egy külföldi magyarhoz, hogy szándékában áll-e Magyarországon szavazni. Így volt az én esetemben is. Miután ezt a kérdést hozzám is szegezték, így természetesen válaszoltam: “Nálatok én soha sem szavaznék”. Erre előkerült egy nő, és nagyon durván elkezdett kioktatni. Az a szó, hogy “NÁLATOK”, az nagyon nem tetszett neki. Azt írta, hogy én is csak egy külföldön élő, és az otthoniakat lenéző, megalázó valaki vagyok. Majd utána engem egy külföldön sátrat verő magyarnak titulált, és azt mondta: “Te is jól elfarsultál”- azaz én. Aztán a következő napon amikor a csoport egyik tagjával váltottunk egy-két udvarias szót, akkor pedig ezt a szót használtam: “Magyarban”. Erre egy fiatalember szintén nem vesztegette az idejét és Ő is kioktatott így: “MAGYARORSZÁGON OK!!!!!”. Aztán folytatta, hogy neki 50 éve élnek rokonai Ausztráliában, de azok 50 év után is úgy beszélnek, hogy “Magyarországon” és ha Ő is elhagyja az országot biztos benne, hogy tökéletesen fog magyarul beszélni.

Én 31 éve élek Montreálban, de előtte mi otthon is így beszéltünk, hogy “Nálatok” vagy “Magyarban”, ami akkor fel sem tűnt. Tiszafüred egy turisztikailag kedvelt város, így megkérdeztem, hogy ha egy külföldi vagy egy kanadai magyar az étteremben a rendelésnél nyelvi hibát vét, akkor azért kiszolgálják vagy elküldik nyelvi továbbképzésre? Eme kérdésemre persze nem válaszoltak, de aztán elérkezett a március 8.- azaz a nemzetközi nőnap.

Nem akartam hinni a szememnek, ahogyan egy férfi annyira durván sértegetett két hölgyet is. Nagyjából ilyen stílusban beszélt velük: “ A ti agyatokból elmeorvosok írhatnának diplomamunkát…” stb. A férfi aki így beszélt, állítólag már közel van a nyugdíjhoz és egyébként meg építészmérnök. Én azért beírtam a közös falra, hogy nem olyan régen még kezet csókoltunk a hölgyeknek, és azok akikkel így beszél azok nők, feleségek és anyák. Legalább ma ne beszéljen így, mivel ma van a nemzetközi nőnap. A férfi nem reagált az írásomra, másnap viszont meglepetés ért. 3 napra ki lettem tiltva a facebookról.  Nem a csoportból hanem az egész facebookról.

Aztán jött a Húsvét. Egy tiszafüredi fiatal férfi, -aki a mai napig is az egyik legaktívabb- különös módon emlékezett meg a húsvéti ünnepről. A férfi a fényképét Bin Ladenre cserélte ki. Köztudott, hogy Bin Laden üldözte a keresztényeket. Én ezt udvariasan szóvá tettem, aminek másnap meg is lett az eredménye. Most már egy hétre tiltottak ki a facebookról.

A tiszafüredi "terrorista másokat is szívesen kioktat.

A tiszafüredi „terrorista”.

Annak aki bejött Bin Laden fényképével annak semi bántódása sem esett. Amikor lejárt az egy hetes büntetésem, akkor kanadai idő szerint este 9 óra, magyar idő szerint hajnali 3 óra volt. Ekkor egy kérdéssel fordultam a tiszafüredi csoport adminisztrátorához. Megkérdeztem tőle, hogy ha valaki húsvétkor bejön Bin Laden arcképével miért engem tiltanak ki egy hétre? Kifejtettem, hogy egy büntetés egyben legyen nevelő hatású, azaz tudassák velem a kizárásom okát, hogy ez többet ne fordulhasson elő. Ez, ahogy említettem hajnali 3 órakor jelent meg, de reggel 8-kor válasz nélkül letörölték a kérdésemet. Éljen a tiszafüredi DEMOKRÁCIA! Ezután azt látom, hogy egy másik férfi aki engem is kritizált, meg másokat is ugyan csak írt a közös falra: Nem érti. Amikor a polgármester nő beszédet mond, bizonyos emberek a földet nézik, de olyan is van, hogy valaki a tollával játszik. Én meg ezt nem értem. Ő azt nézi 32 évesen, hogy mások mit néznek?? Erre Őt megkérték vagy csak szorgalmi feladat?? Gondolom utána be is számol talán, hogy mit is látott?! Én azt hittem Tiszafüreden is 2013-at írnak. Nekem ez az írás a Rákosi időket juttatta az eszembe. Aztán csak írtam a csoport közös falára.

Tiszafüreden meg lehet gyalázni a 2001. Szeptember 11. Emlékét Bin Laden képével? Gúnyt lehet űzni 1800 családdal, akiknek a szerettei egyszerűen csak eltűntek? Még csak el sem tudták temetni őket. Gúnyt űzhetnek hős tűzoltók halálából, akik életüket adták azért, hogy minket embereket megmentsenek?”

New Yorkban nem csak a szabadságszobrot vagy a Rockefeller Centert keresik fel a turisták. A Ground Zero az egyik leglátogatottabb hely lett, hiszen a ma emberének szűksége van leróni a tiszteletet 2011 áldozatai előtt. Az, hogy a tiszafüredi fiatalember pont Húsvétkor jött be mint Bin Laden és így 1 milliárd keresztényt gúnyolt ki az már említésre sem méltó.  Tiszafüreden csak egy dolgot tilos csinálni. Ha a polgármester beszél, akkor tilos a földet nézni, vagy a tollal játszani. Ezért a megjegyzésemért viszont immár egy teljes hónapra tiltottak ki az egész facebookról. Vágyakozva gondoltam vissza azokra az időkre, amikor jelentéktelennek tűnő 3 napot vagy egy hetet kaptam megtorló bűntetésképpen.

Tiszafüred víztoronyTiszafüred turisztikailag is látogatott város, de még sehol nem tapasztaltam olyan idegen, vagy külföldi gyűlöletet mint ebben a városban. Az, hogy náluk ki számít idegennek, elég csak egy pár méteres távolság. Aki a nemtetszését fejezte ki a annak amikor a polgármester beszél és más játszik a tollával, az a fiatalember a következőket írta: “A Tiszafürediek nyílt csoportjában egyértelműen csak tiszafüredieknek van helye”. Erre a mindenki által tisztelt D.L. –aki a csoport lelke, aktív tagja- feltette a kérdést, hogy ha Ő történetesen tiszaörvényi és nem tiszafüredi attól még tehet-e fel képeket? Tiszafüred és Tiszaörvény között,  -ha nem tudja a kedves olvasó – jelentéktelen a távolság. Erre a válasz az volt, hogy tehet fel képet, de csak a víztoronyról.  Viccnek még jó is lenne, de ebben a csoportban a humor soha nem látott vendég. Erre végülis D.L. leszedte az összes képét és írását, majd távozott a csoportból.  Hogy valójában mit érezhetett a sok-sok éves munkája után, azt el lehet képzelni.

Egy nagyon kedves idősebb ottani hölgy, -aki az adatlapja szerint könyvtáros- az Ő agyából pattant ki először, hogy én nem is lehetek külföldön élő magyar. Az állítását arra alapozta, hogy azokat a sértő kifejezéseket, amivel engem folyamatosan illetett: -pl vegyem be a hashajtót fordítva, stb.- iyeneket egy külföldi el sem viselne, sőt egyből önkét kilépne a csoportból. Én pedig maradtam rendületlenül. Tehát szerinte itt a bizonyíték, hogy csak tiszafüredi lehetek. No hát igen, ezek szerint ez a néni ha a hentesnél sorban áll Füreden, nem tudhatja, hogy ki is áll mögötte. Lehet, hogy pont én? De azért nem ennyire egyszerű a helyzet mégsem, hiszen még ennél is jobban kombinált ez a hölgy. Szerinte ráadásul duplán létezem. Van egy bugyuta kiadásom, de van egy másik is, ahol már irodalmi és történelmi ismeretekkel is rendelkezem.  Ezek szerint a hentesboltban előtte is és mögötte is én állok a sorban. Könyvtáros létére olyan mondatokat is feltett a közös falra, ami méltatlan egy könyvtároshoz. De nem kell félnie, hiszen nincs szándékomban Tiszafüredre menni, de Ő se jöjjön Montreálba, főleg ne könyvtárosnak.

Egy háromdiplomás, általam nagyon tisztelt másik ottani hölgyet meg azzal gyanúsítottak meg, hogy közrejátszik a nem létező Simon Péterrel, azaz velem. Kérdőre vonták ezt a másik hölgyet, hogy egész Tiszafüred lakosságát félrevezetve együtt működik velem, és nem fedi fel igazi kilétemet a Fürediek felé. Ha valamit olvastam ettől a három diplomas hölgytől egyébként érződött is a három diploma, de az engem rágalmazó hölgy írásain meg az érződött, hogy neki nincs 3 diplomája.

Egy harmadik hölgy egyenesen azt írta, hogy ha Simon Péter, vagyis én montreáli vagyok, akkor Ő kamcsatkai, és nagyon humorosnak és bölcsnek érezte magát. Aztán előhozott egy személyemmel kapcsolatos számomra érthetetlen dolgot. Megkérdezte a közös falon, hogy mit jelent a C.S.I.?  Most kapaszkodjanak meg, mert ez nem vicc. Megnézhetik mert nyitott a csoport, nem kell hozzá a csoport tagjának sem lenni. A választ megkapta: Crime Scene Investigation, amely Las Vegasban székel, de különböző városokban is nyomoz. Erre a hölgy nem kis beképzeltséggel így folytatta: “Tudtam, hogy jó nyomozó válna Önből”!!! Mivel megígérte, hogy ha én montreáli vagyok, Ő akkor pediglen kamcsatkai, így legyen szíves és költözzön Kamcsatkára, és ott élje ki nyomozói tehetségét. Keresse meg mondjuk Petőfi Sándort! Ez a kis tiszafüredi virtuális kalandom bármennyire is megmosolyogtató, vagy hihetetlen így történt. Én a magam részéről lezárnám humorosan.

Hogy mit kerestem én Tiszafüreden az amerikai C.S.I. megbízásából?? Most már be merem vallani, bár érzem szorul a nyakam körül a hurok egyre inkább. Amerikát erősen érdekli a Tiszafüreden épülő kis fa szerkezetű buszmegállók tervrajza. Szintén tudni szeretné az amerikai C.S.I., hogy a kibővített gimnázium hány tantermes lett. De a leginkább lényeges számukra, hogy feltérképezzék Tiszafüred összes kátyúját, hosszúság, szélesség és vízmélységgel együtt. Úgy hallottam, hogy az USA terrorista elhárítókat is küld majd Tiszafüredre, állítólag ott látták utoljára Bin Laden fantomját, és pont Húsvétkor!

Simon Péter, 2013. április 24. Montreál, Kanada

Fotó: viztorony.hu

 

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál