Home | Hírek | Sztáray Péter Ottawában téjékozódott és tárgyalt

Sztáray Péter Ottawában téjékozódott és tárgyalt

 MTI | A bevándorlási törvény módosítása óta 98 százalékkal csökkent Kanadában a magyar menedékkérelmek száma – mondta az MTI-nek kedden az Ottawában tartózkodó Sztáray Péter helyettes külügyi államtitkár, aki az elmúlt két nap során a védelmi, a bevándorlásügyi és a külügyminisztériumban folytatott megbeszéléseket.

„Örömmel konstatáltuk: azzal, hogy Kanadában új szabályokat vezettek be, és módosították a bevándorlási törvényt, megszűnt a jelentős része azoknak az elemeknek, amelyek vonzották a magyarországi kivándorlást. A jelenlegi adataink szerint azóta 98 százalékkal esett vissza az új kérelmek száma” – mondta a helyettes államtitkár.

A magyar diplomata arra kérte partnereit, hogy a visszatelepülésre készülő magyar állampolgárokkal kapcsolatban minden lehetséges információt osszanak meg a magyar kormánnyal. Mint mondta, nincs olyan átfogó kanadai nyilvántartás, amelyben a távozásokat regisztrálnák, támpontul ezért a hazatelepülés anyagi támogatására vonatkozó adatok szolgálhatnak.

„Úgy gondolom, hogy a visszatelepülés kezelhető lesz. Folyamatos, és nem nagy, hullámszerű visszatérésre számítunk” – jelentette ki.

Sztáray Péter elmondta, hogy a magyar kormány részéről is nagy figyelmet kapott a kérdés. A Külügy- és a Belügymisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma részvételével mintegy két éve magas szintű munkacsoport jött létre, amely rendszeresen konzultál a budapesti kanadai nagykövetséggel is.

A gazdasági kapcsolatokról a magyar diplomata – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – elmondta, hogy kanadai vállalatok magyar befektetési lehetőségeket kívánnak kihasználni. Rámutatott, hogy Kanada számára Magyarország a tizedik legfontosabb befektetési célország. A vendéglátó fél részéről hangsúlyozták a Kanada és az Európai Unió között idén megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás fontosságát.

A megbeszéléseken szó esett közép-európai, nyugat-balkáni és közel-keleti témákról, egyebek között a mindkét fél által fontos relációként kezelt Ukrajnáról, valamint Szíriáról.

„Komoly elismerést kaptunk azért, hogy Szíriában is mi láttuk el a védhatalmi feladatokat addig, amíg a magyar nagykövetség működött Damaszkuszban” – mondta Sztáray Péter.

A két szövetséges ország képviselői áttekintették az Afganisztánban a 2014-es kivonulásig hátralévő feladatokat, illetve azt, hogy azután hogyan lehetne fenntartani az afgán kormány támogatását. A magyar diplomata szerint Kanada nagyon komolyan készül a budapesti víz-világkonferenciára.

A magyar diplomata és kanadai tárgyalópartnerei egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, de van lehetőség a továbbfejlesztésükre. Ennek szellemében Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a tervek szerint tavasszal Kanadába látogat. John Baird, az észak-amerikai állam diplomácia vezetője Magyarországra készül, és felmerült az is, hogy Áder János köztársasági elnök is Kanadába látogasson.

Sztáray Péter az ottawai magyar nagykövetségen jelen volt egy csoportos állampolgársági eskütételen, amelyen ezúttal tíz ember részt.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál