Home | A világból | Hóvihar: Több száz karambol Kanadában, 650 ezer ember áram nélkül az USA-ban.

Hóvihar: Több száz karambol Kanadában, 650 ezer ember áram nélkül az USA-ban.


Tombol az évtized vihara Észak-Amerikában, van ahol egy méter hó esett. Az utcák Bostonban elnéptelenedtek, 650 ezer háztartás maradt áram nélkül. A viharnak eddig négy áldozata van, Kanadában több száz karambol történt.

Több százezer ember maradt áram nélkül Észak-Amerikában, ahol az utóbbi évek legsúlyosabb vihara tombol. Az ABC News szerint 650 ezer háztartás és vállalkozás maradt áram nélkül az Egyesült Államok északkeleti részén, és egy atomerőmű is leállt Plymouthban.

Az emberek közel egyméteres ra ébredtek Connecticutban szombat reggel, New Englandben, Rhode Islanden és New Hampshire-ben 60 centi hó esett. Szombaton 5300 repülőjáratot töröltek a havazás miatt, New York és Boston fő reptereit lezárták. Az áradások szintén problémát okoztak, Bostonban két körzetet is ki kellett üríteni, New Yorkban azonban a kiömlő víz nem okozott akkora problémát, mint a tavaly októberi Sandy hurrikán esetében.

A CNN szerint a Nemo névre keresztelt vihar eddig egyetlen áldozata egy New York idős férfi, akit egy a havon megcsúszott autó ütött el. A kanadai Ontarioban viszont 200 közlekedési baleset is történt, amelyek során hárman haltak meg. Long Islanden kocsik százai kerültek dugóba a hó miatt.

A hó némely helyeken ajtókat torlaszolt el, így a helyiek nem tudtak kijutni a házaikból. Az ABC szerint New Englandben kiürültek az utcák, Boston pénzügyi negyedében pedig csak munkásokat lehetett látni. Az amerikai posta felfüggesztette a tevékenységét a térségben. „Jó, hogy van ok a pihenésre” – mondta egy New York-i. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint nincs különösebb fennakadás New Yorkban, az utcák ugyan latyakosak, a buszok és autók azonban járnak, a Central Park pedig tele van emberekkel.

Büntetik az autózást

A vihar a legkeményebben Connecticutra csapott le, ahol lezárták az utakat. A közlekedés még a mentőknek is nehezükre esett, többen az autópályákon ragadtak. A partmenti Fairfield városában a tűzoltók és rendőrök képtelenek voltak munkába menni, így az éjszakai műszak maradt szolgálatban nappal is. „Igazi kihívás odakint lenni” – mondta a helyi tűzoltó-parancsnok.

Hat államban szükségállapotot rendeltek el. Massachusetts, Connecticut és Rhode Island az autózást is betiltotta, csak a mentők és az úttisztító járművek használhatják az utakat. Rhode Islanden akár egy év börtönnel és 500 dolláros bírsággal is büntethetik azt, aki kocsival kimerészkedik az utakra.

Az embereket már pénteken arra figyelmeztették, hogy halmozzanak fel ételt az otthonaikban. A havazás az amerikai kosárlabdaliga játékait is megzavarta, a törölt repülőjáratok miatt három csapat, a New York Knicks, a San Antonio Spurs és Brooklyn Nets játékosai is a földön rekedtek, pedig meccsük lenne más városokban.

 

 

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál