Home | A világból | "Történelmi nagyságú" hóvihart hozhat Némó Észak-Amerikában a hétvégére.

"Történelmi nagyságú" hóvihart hozhat Némó Észak-Amerikában a hétvégére.

USA-Kanada | Szükségállapotot hirdetett ki pénteken Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York állam kormányzója az Egyesült Államok északkeleti partvidékét elérő, várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar miatt. Ontario és Quebec déli része is ízelítőt kap. Az évszázad hóvihara az USA északkeleti államaiban helyenként közel méteres havat is eredményezhet.

KANADA

Kanadában -leginkább Ontario és Quebec déli részét érintheti a hóvihar, de nem olyan  intenzitással mint az amerikai területeken. Járattörlések azonban már most előfordultak Montreálban és Torontóban is.

Az Environment Canada által kiadott előrejelzés szerint Montreál és Laval környékére 10 cm havat jósolnak, viszont a láthatóság szinte a nullára csökken. A rossz látási viszonyok és a csúszós utak miatt rengeteg kisebb-nagyobb baleset történt, köztük sajnos egy halálos kimenetelű is pénteken. Fokozott figyelemmel vezessenek!

Ontarioban az utóbbi négy év legnagyobb hóviharára kell felkészülni, annak ellenére, hogy Kanadát kevésbé fenyegeti az Amerikában tomboló vihar. Itt 25 centimétert meghaladó hóra és erős szélrohamokra figyelmeztettek.  A torontói és a montreáli reptér kéri utasait, hogy ellenőrizzék járataikat mielőtt elindulnának.

USA

A hatalmas hóvihar  az USA északkeleti államaiban a Nagy Tavak vidékétől New Jersey és Maine államokon keresztül egészen New Yorkig terjed. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat által „potenciálisan történelmi nagyságúnak” nevezett hóviharért a sarkvidék irányából érkező igen hideg és a szubtrópusi térségből áramló enyhe, igen nagy nedvességtartalmú levegő keveredése felelős.

Helyi idő szerint péntek reggel viharos széllel kísért erős havazás kezdődött az USA északkeleti partjainál. A ciklon által érintett térségben – mely nagyjából megfelel az október végén Sandy hurrikán által érintett területeknek – áramkimaradásokra és közlekedési káoszra készültek fel, a lehulló hó mennyisége helyenként elérheti a 90 centimétert is, miközben a legerősebb széllökéseket a 100-120 kilométer/órás tartományban várják, így komoly hófúvás, akár több méteres hótorlaszok kialakulása fenyeget.

Hóviharra vonatkozó riasztást adtak ki New Jersey, New York, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Hampshire és Maine állomokban.

A várható vihar miatt, mely sokkal súlyosabb lehet, mint az előző években, Massachusettsés Connecticut államokban péntek délutántól rendeletben tiltották meg az autóközlekedést az utakon, illetve törölték a New Yorkból Bostonba tartó vonatokat is. Maine államban szintén pénteken 19 fős tömegkarambolt okozott a havazás. Emellett legalább 4200 repülőjáratot is töröltek a közelgő események miatt.

legsúlyosabb helyzet várhatóan Bostonban és környékén alakulhat ki, ahol az előrejelzések szerint akár 90 centiméternyi hó is hullhat, mely jóval több, mint az eddigi 2003-as 70 centis rekord. A városban pénteken zárva tartottak az iskolák, valamint a polgármester, Thomas Menino arra figyelmeztette a helyi vállalatokat, hogy alkalmazottaikat hagyják otthon maradni ezáltal is csökkentve annak kockázatát, hogy az ingázók az utakon rekedjenek. Emellett mindenkinek azt tanácsolják, hogy ha nem szükséges, inkább ne induljanak útnak, hanem töltsék otthon azt az időszakot, míg a vihar el nem vonul.

Elsősorban Connecticut és New Yorkállamokból már üzemanyag-hiányról számoltak be, mivel a várható időjárás hallatán kígyózó embertömegek rohamozták meg a benzinkutakat, hogy feltöltsék üzemanyag-tartalékaikat. Michael Bloomberg, New York polgármestere bejelentette, hogy a város hóekékkel és mintegy 250 ezer tonna sóval felkészült a 25-30 centiméteres hó eltakarítására.

A megapolisz környékén nagy területet érintő áramkimaradásokra készülnek, a partmenti régiókban pedig akár másfél méteres tengeri árhullám is könnyen kialakulhat. A térségben helyenként még ki sem heverték a Sandy pusztítását. Bloomberg azt is javasolta a new york-i lakosoknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszereket és gyógyszereket. Az előrejelzések szerint térségben helyi idő szerint péntek estétől fordulhat igen súlyosra a helyzet.

forrás: BBC, CNN, Montreal Gazette

 

 

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál