Home | Hírek | „Mintha csak Miskolc főutcája lett volna Toronto -annyi ott a magyar szó” -Hazatérések

„Mintha csak Miskolc főutcája lett volna Toronto -annyi ott a magyar szó” -Hazatérések

 Egyre többen és többen érkeznek haza Borsodba a „kanadai romák”, akik nem igazán szeretnének beszélni élményeikről. A pénzesebbek tovább is szeretnének menni, Angliába, vagy Írországba. -mondják.

„Én nem, a feleségem volt kinn a gyerekekkel Torontóban, de csak két hónapig, látogatóban a rokonoknál” – mondja az egyik férfi Miskolcon a Kilencedik utcában. Őket ajánlották a számozott utcákban lakók, amikor érdeklődtünk, ismernek-e valakit, aki nemrég érkezett vissza Kanadából. A férfi állítja, a felesége nem akart kinn maradni, meg rosszul is érezte magát odakinn, így a család hazajött. Többet nem hajlandó mondani, és így járunk a többiekkel is: két utcával odébb szintén találkozunk Kanadát megjárt roma családokkal, de nem kívánnak nyilatkozni.

– Itt sem jó, de kinn sem volt jó – veti oda egyikük, aki épp akkor száll ki középkategóriás autójából.

– Nem szívesen beszélnek – jegyzi meg lapunknakVáradi Gábor, a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat vezetője. Túl sokat támadták őket a közelmúltban, utal arra, hogy nemrégiben helyezett ki a kanadai kormány tájékoztató plakátokat Miskolcon, amelyek a romák kiutazását kívánják megakadályozni.

Váradi Gábor mondja, tény, hogy sokan jöttek vissza az elmúlt időszakban. Nagy részük azonban nem marad itt, ha van egy kis pénzük, mennek tovább Angliába,Írországba.

Pénzzel jöttek haza

– Főleg azok mentek ki Kanadába, akik pénzesebbek voltak, ők pénzzel jöttek vissza is – mondja. Az önkormányzat azért nem tud róluk, mert a saját lakásukba tértek vissza, vagy ideiglenesen a rokonokhoz. Most még van pénzük, így segélyért sem folyamodnak, legfeljebb hónapok múlva próbálkoznának.

Ugyanezt erősítette meg egy roma nő az Avason. Mint megjegyzi, neki is jöttek vissza ismerősei, de a lakótelepre nem tudnak visszaköltözni, így mennekLyukóba vagy más helyre, rokonokhoz.

Beszéltünk viszont olyanokkal is, akik nem roma nemzetiségűként mentek szerencsét próbálniKanadábaKrisztináék három évet töltöttek odakinn, novemberben jöttek haza.

– Nem kaptuk meg a letelepedési engedélyt – mondja, ez főként annak köszönhető, hogy csökkent a bizalom – a magyar romák miatt – az összes bevándorolni szándékozóval szemben.

Mint Miskolcon…

Meséli, annyi magyar él Torontóban, hogy szinte a miskolci főutcán érezte magát. S egyre többen érkeztek, meglátása szerint egyre szegényebbek.

– Szerintem március körül jönnek nagyobb számban haza – állítja. Ő is úgy tudja, nagy részük megy továbbAngliába. Legalábbis azok, akiknek van egy kis pénzük, s dolgozni akarnak. Itthon ugyanis nincs munkalehetőség. S gondot jelent a visszailleszkedés is: például a gyerek kinti iskoláit nem számítják be itthon.

– Akik nem kapják meg a menekültstátuszt, 2500 dollárt kapnak a kanadai kormánytól a magyarországi újrakezdésre – mondja, s ezt Váradi Gábor is megerősítette. Mint említették, számlával kell igazolniuk, hogy albérletre, bútorokra, vagy egyéb használati eszközökre költik.

forrás: mon.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál