Home | színes | Múltidéző | Múltidéző: Hogyan verte át a japán pénzautomatákat magyar forinttal egy kanadai férfi?

Múltidéző: Hogyan verte át a japán pénzautomatákat magyar forinttal egy kanadai férfi?

Múltidéző rovatunkban, egészen az 1990-es évekig kell visszatekintenünk, amikor is busásan jól lehetett járni, ha az akkoriban még friss magyar 20 forintosokat dobált az ember a japán  automatákba.

Történt ugyanis, hogy valaki még az 1990-es években rájött, hogy a japán automaták átverhetők. Akkoriban még nem azt a fejlett technológiát használták arrafelé sem, mint most, így a szerkezetek néha összekeverték a pénzérméket. Honfitársaink aztán azzal kezdték idegesíteni a szorgos japán barátainkat, hogy 500 jen helyett a mindössze 15 jent érő 20 forintos érmékkel vásároltak az automatákból.

Az üzlet remekül ment, annyira, hogy már nem csak a magyarok, hanem más nemzet fiai és lányai is erre fanyalodtak. Kialakult a magyar-japán viszonylatban a 20 forintos csempészet, rolniszám vitték tőlünk a szigetországba a forintot. Az MTI 1992-ben a japán NHK televízió híradása nyomán így számolt be egy csaló lebukásáról:

„Egy kanadai fiatalembert csíptek fülön a japán rendőrök, amint húszforintosokkal követett el csalást automatákkal – ezt a hírt több alkalommal is bemondta az NHK japán televízió és közölte az Aszahi Simbun című tokiói lap is. … A kanadai fiatalember az egyik tokiói metróautomatánál dobálta be a gépbe a húszasokat, hogy a visszajáró pénz révén jenre váltsa a forintot, s egyben busás nyereséget zsebeljen be. Az ellenőrök figyeltek föl rá, majd kisebb dulakodás után a rendőrök őrizetbe vették. Elmondása szerint röviddel ezelőtt járt Magyarországon, gurigákban vásárolta föl a magyar húszasokat és így csempészett be Japánba negyvenezer darabot a pénzérmékből.”

Más hírügynökségek azt is megemlítették, hogy a dél-koreai von szintén kedvelt eszköz automatás csalásoknál Japánban, de a magyar forint mégis praktikusabb. A vonból ugyanis egy kisebb darabkát le kell nyesni, vagy reszelni, mert csak így hasonlít az 500 jenre. A magyar húszassal ilyen machinációkat nem kellett végrehajtani, azt natúr lehetett dobálni az ostoba gépekbe.

Az alapos japánok azonban nem hagyták annyiba a dolgot és a gépek cseréje vagy átállítása helyett inkább kivonták a forgalomból az 500 jenes pénzérmét és készítettek helyette egy olyat, amely valamivel kisebb súlyú és az anyagösszetétele is más. Az automaták ugyanis manapság mágneses indukció alapján működnek, így azonosítják be az érméket. Ha különbséget találnak a betáplált adatok és a gépbe került pénz fémtartalma között, máris tudják, hogy csaló áll előttük.

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál