Home | Bevándorlás | Jason Kenney újításai a 2013-as esztendőre: Átalakuló pontrendszerek és a házassági csalások visszaszorítása (+video)

Jason Kenney újításai a 2013-as esztendőre: Átalakuló pontrendszerek és a házassági csalások visszaszorítása (+video)

jason-kenney-immigration-2013Jason Kenney, kanadai állampolgársági, bevándorlási és multikulturális ügyekért felelős miniszter tájékoztatója a 2013-as esztendőre vonatkozó bevándorlási szabályok változásáról, illetve a házasság útján történő letelepedési csalások visszaszorításáról.  2012 július elsején Kanada ideiglenesen leállította a szakképzett munkavállalói programját, azaz a Federal Skilled Worker Programot, amely 2013. május 4-én indul újra az alábbi változásokkal.

A Kanadában újonnan letelepülni szándékozókat két újítás is érint.

Az első a Federal Skilled Worker Program (FSWP), amely keretén belül 2013-ban több mint 55 ezer jelentkezést fogadnak el, és a korábbi több éves elbírálási idő kevesebb mint egy évre rövidül. Ezt az Expression of Interest (EOI)  nevű rendszer bevezetésével segítik, amelyen keresztül a munkáltatók a számukra leginkább szűkséges és hiányolt munkaerőt tudják elérni. Ez egy online munkaerőpiaci felületet lesz, ahová a külföldön élő, és a Kanadában dolgozni vágyó jelentkező majd feltöltheti jelentkezését illetve szakmai önéletrajzát. A kanadai munkáltatók ezután ebből az adatbázisból fogják tudni kiválasztani a számukra legmegfelelőbb munkaerőt, így egy hatékony platform segíti az igények kielégítését.

Akik tehát egy érvényes kanadai munkaajánlattal jelentkeznek a Federal Skilled Worker Programra (FSWP) számukra így sokkal gyorsabbá válik az ügyintézési idő, mint korábban. A program pontrendszere is átalakul. Ezentúl a fiatalabb, vagyis a 40 év alatti szakképzett jelentkezőkre fókuszál, és magasabb pontszámot ad az angol, illetve a francia nyelvtudásra és a kanadai munkatapasztalatra.

A változások másik fontos területe a Canadian Experience Class Program (CEC) amely már a Kanadában tanuló és dolgozó külföldiekre vonatkozik. E program keretén belül azok a fiatalok, akik kanadai felsőoktatási intézményben szerezték meg diplomájukat, és rendelkeznek munkatapasztalattal, vagy akik már munkavállalási engedéllyel dolgoznak itt Kanadában, azok kevesebb itt töltött idő után adhatják be a letelepedési kérelmüket.

Házassági csalások visszaszorítás

Az elmúlt időszakban több kanadai állampolgár esett áldozatául bevándorlás kapcsán a házassági csalásoknak. Külföldről érkezők használták ki ezen személyeket érzelmileg, becsapták őket és sokszor tetemes költségeket és lelki sérülést hagytak maguk után.

 “Először  2009-ben figyeltem fel erre a jelenségre, amikor szembesültem azzal, hogy milyen nagy számban esnek kanadai állampolgárok az e féle csalásnak az áldozatául.

Ezután elindítottunk egy nyilvános fórumot Kanada szerte, hogy minél több információt gyűjtsünk ez ügyben. Ennek következtében megállapítottuk, hogy nincs törvényes jogi lehetőségünk az ilyen csalók ellen. Éppen ezért létrehoztunk egy feltételes tartózkodási időszakot, amely nem teszi lehetővé házasság által az azonnali letelepedést, hanem legalább két évig együtt kell élniük a házastársaknak, és ha közben mégis elválnának, akkor a szponzorált személy nem kapja meg a letelepedést. A továbbiakban pedig nem lesz jogosult szponzorált személyként az állandó tartózkodási engedély megszerzésére” -mondta Jason Kenney állampolgársági, bevándorlási és multikulturális ügyekért felelős miniszter.

 

Menekültstátusz szigorítása

Kanada menekültügyi rendszerének átalakítása azután vált szűkségessé, hogy Magyarországról az elmúlt években több menekült státusz kérelem érkezett mint a világ összes országából együttvéve. Ezt egy idő után Kanada is furcsának vélte és elkezdte megvizsgálni, hogy mi állhat a háttérben. Jason Kenney személyesen járt Borsod megyében, ahol saját szemével akart megbizonyosodni az ottani életkörülményekről, hiszen Borsodból érkezett a legtöbb menekültstátuszt kérő személy. Kanada furcsállotta, hogy egy EU-s tagállamból több menedékkérelem érkezik, mint például Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Afrikából és Dél Amerikából összesen. Kanada ezután kidolgozott egy gyorsított elbírálási rendszert és kijelölte azt a 27 országot amely biztonságosnak tekinthető. Ezen országok közé Magyarország is felkerült. Az ezekből az országoból érkező menekültek kérelmét 30, illetve 45 napon belül elbírálják ezután az eddigi -akár két éves időtartamot felváltva, amely igencsak megterhelte a kanadai szociális és egészségügyi rendszert. Magyarországon a kanadai kormány figyelemfelkeltő kampányt is indított, felhívva a borsodi -többségében romák figyelmét a változásokra.

(megjegyzés: A változások nem minden esetben törvényszerűek Quebec tartományra ez esetben sem, mint ahogy a Canadian Experience Class Program egyik alap feltétele az, hogy Quebec tartományon kívül tervezze a jövőjét a programban résztvevő személy.)

Ajánlat

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK