Home | Hírek | Antiszemita megnyilvánulások miatt zárt kapuk mögött a magyar-román focimeccs

Antiszemita megnyilvánulások miatt zárt kapuk mögött a magyar-román focimeccs

Nem elég, hogy a jelenleg gyengélkedő Romániát akkor is nehéz lenne hazai pályán legyőznünk, ha teltház lenne a Puskás-stadionban, hiszen örökkön-örökké megremegnek a magyar lábak az erőszakosabb románoktól, de most  FIFA határozata szerint nem számíthatunk a közönség buzdítására. A magyar szurkolók renittens része ezzel igen nehéz helyzetbe hozta szeretett válogatottját ezen a fontos összecsapáson.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságának döntése értelmében a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én.

Az ok a legutóbbi Izrael elleni barátságos meccsen tanúsított szurkolói antiszemita megnyilvánulásokra vezethető vissza. A FIFA illetékes testülete azért büntette meg súlyosan a magyar szövetséget, mert az augusztus 15-én rendezett, Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel.

A FIFA.com-on megjelent keddi közlemény szerint a FIFA-hoz a Futball a rasszizmus ellen nevű mozgalom európai szervezete, valamint a bécsi Izraelita Hitközség és a Simon Wiesenthal Központ fordult panasszal a meccsen történtek miatt. Az ítélet indoklása szerint az alapos vizsgálat végén – amely során az MLSZ elismerte a történteket és elnézést kért a renitens drukkerek megnyilvánulásai miatt – a fegyelmi bizottság tagjai egyhangúlag visszataszítónak minősítették a magyar szurkolók rasszista, antiszemita megnyilvánulásait, politikai provokációját. Az AP hírügynökség kitér arra, hogy a nézőtéren többször is iráni zászló volt látható.

A nemzetközi szövetség a zárt kapus meccs mellett 40 ezer svájci frankra is megbüntette az MLSZ-t, amely fellebbez az ítélet ellen. A jelenleg a selejtezőcsoportjában második magyarok március 22-én a Puskás Ferenc Stadionban fogadják az ugyanannyi ponttal harmadik románokat.

Az MLSZ elismeri az Izrael elleni mérkőzésen történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi büntetést. „Egy barátságos meccsen történt esemény sorsdöntő mérkőzésen való szankciója túlzottnak és igazságtalannak tűnik” – írta állásfoglalásában. A szövetség illetékese jelezte, egyelőre várják az indoklással alátámasztott határozatot a FIFA-tól, és amint megkapják, megvizsgálják a fellebbezés lehetőségét annak érdekében, hogy a „nyilvánvalóan elítélendő eseményeket” a nemzetközi szervezet csak azokkal arányos módon szankcionálja.

Az MLSZ sajnálatosnak tartja, hogy egy szélsőséges csoport a viselkedésével ilyen helyzetbe sodorta a válogatottat és szurkolóit. A szövetség kiemelte, hogy a diszkriminatív viselkedéstől már korábban több formában is elhatárolódott, s az Izrael elleni találkozón történtek miatt már levélben kért elnézést Izrael budapesti nagykövetétől és az Izraeli Labdarúgó Szövetségtől.

A FIFA fegyelmi bizottsága Bulgáriát hasonló módon büntette meg: a bolgár válogatottnak szintén zárt kapuk mögött kell lejátszania következő selejtezőjét, miután október 12-én a Dánia elleni mérkőzésén a drukkerek két petárdát dobtak a játéktérre, valamint a csereként beállt színesbőrű Patrick Mtiligiát minden labdaérintésénél hangosan fütyülték. A bolgár szövetség 35 ezer svájci frankot köteles fizetni.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál