Home | Bevándorlás | Képzett munkaerőt vár a kanadai kormány 2013-ban

Képzett munkaerőt vár a kanadai kormány 2013-ban

Az országba érkező diákok harmada dönt úgy, hogy a diploma után is Kanadában marad.

A 2012-es kvótával gyakorlatilag megegyező 240-265 ezer bevándorlót fogad jövőre Kanada, az ottawai kormány ugyanakkor növelni szeretné azoknak a külföldieknek a számát, akik átmeneti időre tanulni vagy dolgozni érkeznek az észak-amerikai országba.

„A kormány továbbra is a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését tekinti elsőszámú prioritásának” – hangsúlyozta Jason Kenney, az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztere. „Az újonnan érkezők tehetségükkel és képességeikkel hozzájárulnak gazdaságunkhoz és segítenek a munkaerőpiac megújulásához, hogy Kanada továbbra is versenyképes maradjon a világpiacon” – fűzte hozzá a politikus. A miniszter elmondta, Kanada olyan bevándorlók célpontjává akar válni, akik gyors sikereket tudnak elérni az országban és könnyen be tudnak illeszkedni a társadalomba, hogy „így járuljanak hozzá Kanada prosperitásához”.

A bevándorlók ügye kényes kérdés az észak-amerikai országban: egy friss felmérés szerint manapság a lakosság 56 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlók hozzátesznek a gazdasághoz. Két évvel ezelőtt még 66 százalék volt ez az arány. Kanadába évente mintegy 200 ezer munkavállaló és 100 ezer diák érkezik átmeneti időre. A kormány elsősorban a képzett munkaerőt képviselő bevándorlókat látná szívesen, számukra a tartós letelepedés lehetősége is biztosított.

A jól képzett emberek – szakember és diákok – számára létrehozott bevándorlási program keretében 2009-ben még csak 2500 embert fogadtak, tavaly már hatezret. 2013-ban tízezer fős lehet a program, amelyben az indiaiak, a kínaiak és a Fülöp-szigetekiek képviseltetik magukat a legnagyobb számban. A Kanadába érkező diákok harmada dönt úgy, hogy a diploma után is az országban marad. Ez az egyik legmagasabb arány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak sorában.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál