Home | Bevándorlás | Bűnözők vagy üldözöttek?

Bűnözők vagy üldözöttek?

Újra forrnak az indulatok a Kanadában menedékjogot kért romák körül. A Kanadai Határszolgálati Hivatal (CBSA) megvizsgálta a 2010 és 2011 között bebörtönzött magyar származású romák hátterét, és arra a következtetésre jutott, hogy tenni kell a szerintük megtervezett, és emiatt igen veszélyes bevándorlási hullám ellen. A roma jogvédők megalapozatlan vádaskodás és rasszizmus miatt bírálják a hivatalt.

 

Úgy tűnik, Kanada vonzó úticél a magyar romák számára. Ahogy arról korábban már beszámoltunk (Cigány-úton. Hetek, 2012. március 09.), folyamatos problémát okoz a bevándorló-áradat az országnak, olyannyira, hogy a tervezett bevándorlási szabályszigorítás már ez év végén életbe lép.

A CBSA jelentése, amelynek összefoglalóját a CBC hírcsatorna is megjelentette, konkrét intézkedéseket javasol arra, hogyan szűrjék ki a nyerészkedési céllal az országba érkezőket a valódi menekültek közül. A CBSA azt a 311 magyar származású roma személyt vizsgálta, akiket 2011-ben zártak börtönbe. Ezek közül 226 fő számított külföldinek, és 187 kért korábban menekültstátuszt. A 226 fővel kapcsolatban felmerült vádpontokat alaposan elemezve megállapították, hogy az általuk elkövetett, összesen mintegy ezer bűncselekményt a menekült- státuszra irányuló kérelem benyújtásától számított három hónapon belül követték el.

A jelentés megállapítása szerint a kérelmek legtöbbjének célja nem a menedék, hanem a státusszal együtt járó anyagi juttatások megszerzése volt. Annak ellenére, hogy szervezett bűnözésre utaló jelek nem mutatkoznak az összes kérelem 17 százalékát kitevő magyar bevándorlási igények között, mégis felismerhető a bűnözés a csoportban. Többek között olyan szabálysértések fordulnak elő tömegesen, mint hamis nevek alatt több igény benyújtása, illet­ve hogy egyesek kérelmük elutasítása ellenére is felveszik a juttatást. Ezek mel­­lett kisebb bolti lopások, zsebtolvaj­lás, be­törések és hitelkártyacsalás szere­pel a vizsgáltak rovásán. Szó esik arról az ügy­ről is, amikor emberkereskedelem vád­jával tar­tóztattak le 12 magyart, akik hazánk­ban verbuváltak össze olyan sze­mélyeket, akiknek a nevében aztán nagy össze­gű segélyt vettek fel folyamatosan a kanadai államtól.

A javasolt lépések között szerepel a döntési időtartam rövidítése, illetve a nem megfeleltek azonnali kitoloncolása, amivel csökkenthetők az állam kiadásai – a magyarok közül visszalépett vagy nem megfelelt személyek ugyanis csak 2011-ben 50 ezer dolláros kárt okoztak, és ha a 2011-ben benyújtott összes igény „megbukik”, az akár 222 millió dolláros kárt jelenthet a kanadai kormánynak. Szintén javasolják, hogy a bevándorlási hivatal gyorsított eljárásban vizsgálja az olyan országokból érkező igényeket, ahol komoly emberi jogi szervezetek működnek, mint például Magyarországon vagy az Európai Unió legtöbb országában, ahonnét a magyar példa nyomán megindult a romák bevándorlása Kanadába. Így valóban elkülöníthetőekké válnak a valódi üldözést elszenvedő személyek. Az intézkedések között szerepel azoknak a közvetítőknek, így például utazási irodáknak a vizsgálata is, amelyeknek segítségével szervezett módon érkezhetnek a rosszhiszemű bevándorlók Kanadába. A jelentés konkrét vizsgálati eredményeket tartalmaz egy bizonyos, nagyszámú menekültet utaztató irodával kapcsolatban, amelynek nevét a közzétett szövegben kitakarták.

Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter a nemrégiben elfogadott új bevándorlási törvény értelmében meghatározhatja, melyek azok az országok, amelyeknek esetében gyorsított, fellebbezési lehetőséget nem nyújtó eljárást kell lefolytatni a menekültstátuszok ügyében. Az országok listája egyelőre nem ismert, és Peter Showler menekültügyi kutató azzal vádolja Kenneyt, aki október elején Balog Zoltán szakminiszterrel is találkozott Budapesten, hogy negatív sztereotípiákat terjeszt a romákról. A tudós ellenzi a szerinte indokolatlanul diszkriminatív új törvényt, és elmondja: a romák arra panaszkodnak, hogy pontosan ugyanazokat a többnyire alaptalan vádakat kapják Kanadában, amelyek miatt elmenekültek otthonról.

A torontói Roma Közösségi Központ vezetője, Gina Csanyi-Robah szerint is nagy veszélyt jelent a dokumentum a roma közösségre nézve, amelynek kevesebb mint a tíz százalékát teszik ki a bűncselekményeket elkövetők. „Azt a torzítást sugallja, hogy a Kanadába érkező roma menekültek mind bűnözők.” Csanyi-Robah szerint a menekültek legnagyobb része emiatt már eleve „mínuszból indul”, holott mindent elkövetnek annak érdekében, hogy be tudjanak illeszkedni, és jobb életet tudjanak élni, mint otthon.

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

22 hozzászólás

 1. laszlo,,volt gyongyospatai,

  en aszt gondolom,hogy ezek az allitasok 90 szazalekban hamisak ,ittis arolvan szo hogy a romakat csak le jarasak,balog zoltan ur meg bisztos nem az orszagot jarasa le,hanem a ciganysagot.mert igenis sokan vanak ojanok akik telegesen uldozotek ,miert nem lasa be az orszag ezeket a tenyeket,de igy van ez ,kanadabais ,nem mindenki bunozo ,es ere az a velemenyem hogy ha a szomszedom el lop valamit,miert nekemis,kell szenvednem a szomszedom buneert

 2. igazad van öcsém!!!!!!!!!!!!!!

 3. sajnos senki nem akkar a romakal foglalkozni,nem veszik figyelembe,hogy koztuk is akarnak normalisan elni,mar minden felet hordanak ossze minel jobban le kell nyomni a romakat le kell jaratni ne hogy tudjanak bar hol is ervenyesulni,uzenem az oldal szerkesztoinek is ,hogy ne csak a rosszat hozak le a romakrol mert van meganyi jo dolog is de egyet sem latni soha,pedig nagyon sokan sikeresek es nagyon sokan kuzdenek hogy normalis eletuk lehesen!

 4. igen tisztelet a kivetelnek de ez a kivetel erositi a szabalyt ezt mindenki tudja az ismeroseim barataim itt canadaban nagyon normalis eletet akaro torekvo dolgozo romak… viszont szemelyes tapasztalataim is vannak akikkel nem foglalkozom mert drog ugyben erdeklodnek rogton ocsem camaram van elado ( doboz es tolto nelkul) vasarolni nem a boltba hanem egyes csaladokhoz jarnak mert minden van felaron …spanyoloktol hallom viszza hogy a magyarok minden fele kartyakat ajanlanak eladasra ..barokba mindenhol lehet tancos magyar lanyt talalni . a ciganyok lakta negyedekbe megjelentek a biztonsagi orok keresztbe allva a boltok ajtajaba. es mas ugynevezett okossagok a ciganyoknak … egyet mondok dolgozzatok lehet itt munkat talalni..

 5. el hiszem amit irsz en is hallok ijeneket sajnos en probalok munkat keresni de sajnos az agol nyev miadt nem talalok aki tudna segiteni irjon nagyon meg koszonem!!!

  • Szerintem eloszor a magyar nyelvvel kene kezdened,aztan ha mar tudsz helyesen irni johet az angol is.:)Amugy meg ugy elni egy orszagban hogy a nyelvet nem beszeled,nem lehet!!!!

 6. markos teréz

  mi a fenéből van pénzük kiutazni, nekik. az én anyukám kint lakik kamloopsban és évek óta szeretnék kimenni hozzá látogatóba és netudok össze gyüjteni pénzt hogy kimenjek..hát ne legyek ideges?ez nem igaszság .dolgozom rendesen és túlórázom is mégsem tudok gyüjteni pénzt

  • igen ez jo kerdes nem ritka esetekben canadai adofizetok az allam fizeti a jegyeket hogy kijon 4-5 tagu csalad .. felveszik a segelyeket mindenki lead belole fizetni az a kovetkezo 2 csaladtag jegyet akik ugyanugy befognak szalni a kovetkezo csaladtag jegyebe es igy tovabb….eszre sem veszi kanada hogy ok fizetik a jegyeket… mas esetekben szervezetten kuldik ide es fizetik a jegyet majd lehuzzak a tobbszoroset az itt kapott segelybol es dolgoztatjak is oket… rabszolgasag.. nem sokan jonnek ki az otthon keserves munkaval osszegyujtott penzbol.. de az is van v eladott lakas egyebb…

 7. Andrea Szabo

  Sajnos be kell latni hogy az ilyenek miatt valtoztatjak meg a bevandorlasi szabalyokat. A biro testveremet se tudom kihozni, mar olyan nehez a bevandorlas egyenes uton. Aki akar az be tud illeszkedni. Aki nem keresi a bajt az egy ido utan elnyeri a bizalmat. Ezt sehol nem adjak konnyen. Senkit nem varnak tart karokkal. Azert hogy valaki asszimilalodjon, kemenyen meg kell dolgozni. Ezalatt nem azt ertem hogy az utca sarkon megallunk vagy barokban tancolunk. Aki nem beszeli a nyelvet normalisan es meg irni sem tud helyesen (Kanadaban ugy mint Magyarorszagon), az ne varja hogy ugy kezeljek mintha tudna. Nem fog olyan allast talalni mint amilyet egy diplomas, sot meg nekik is nehez ha nem beszelik a nyelvet. A tettek a szavaknal hangosabban beszelnek. Nem panaszkodni kell hogy nem sikerult Kanadabol tobb segelyt kihuzni hanem iparkodni hogy akkor is amikor nehez, nem fordulunk illegalis uzletek fele. Egyebkent nem roma szarmazasu magyarok is ugyanugy meg tudjak szegyeniteni a magyarsagot, az nem igazan szarmazas kerdese hanem hozzaallas kerdese. Mas nemzeteknel ugyanez megvan. Altalanositani konnyu (drogosok, mafiazok stb., nem emlitek nemzeteket) de aki bebizonyitja hogy nem olyan eletmodot folytat mint amirol itt szo van, az viszi is valamire csak ido kerdese. Nem is azokrol van itt szo akik probaljak megallni a helyuket. Akik csak azert jonnek hogy segelybol eljenek, azokat inkabb kuldjek csak vissza. Ezzel egyet ertek a cikk irojaval. Mi sem akarjuk az adot ilyesmire fizetni.

 8. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 9. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 10. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 11. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 12. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 13. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 14. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 15. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 16. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 17. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 18. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

 19. Az egész cirkusz a Kanadába beutazó cigányokról elsősorban lejárató szándékú. Hogy 10 ezer kivándorló cigány miatt bedől a kanadai szociális rendszer? Na ne röhögtessük már egymást! Kanadába évente többszázezer bevándorló érkezik, nem kis részük kimondottan gazdasági okokból
  választja az országot. Az egész felpumpált hisztéria a Nyugat próbálkozása arra, hogy Kelet-Európa népei maradjanak nyomorban és persze kamat-és bérrabszolgák. Ehhez a cigányokkal kapcsolatos indulatkeltés is remek eszköz. A lényeg, hogy a jóléti társadalmak gyűlölettel és megvetően nézzenek Kelet-Európára, különösen a magyarokra, akiket örök időkre rabszolgáknak szánnak és úgy is kezelnek.

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK