Home | A világból | Sandy elérte a szárazföldet, 12600 repülőjáratot töröltek Észak-Amerikában

Sandy elérte a szárazföldet, 12600 repülőjáratot töröltek Észak-Amerikában

Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet – jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont.

A Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométer óránként. A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait – többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált – és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

Sandy településeket öntött el

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került. Atlantic Cityben egy ember szívrohamban meghalt az evakuálás közben.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Eddig 12 600 repülőjáratot töröltek (ebből kétezret New Yorkban), ami több mint másfél ezerrel haladja meg a tavalyi, az Irén hurrikán miatti lemondások számát.

MTI

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál