Home | Hírek | A maffiavezér Vito Rizzuto kiszabadult és visszatért Montreálba

A maffiavezér Vito Rizzuto kiszabadult és visszatért Montreálba

Vito Rizzuto két hete szabadult egy amerikai börtönből és nem sokat vesztegette idejét Kanadába való áthozatala után Torontóban. Hazatért városába, hogy talán érdemben is visszavegye annak alvilági irányítását. Amíg börtönben ült megölték fiát és az egykori montreáli keresztapát -Nicolo Rizzuto-t is, sógora pedig egyszerűen eltűnt.

Rendőrségi források szerint a 66 éves Vito az elmúlt hét végéjén tért vissza Montreálba és részt vett egy találkozón is Saint-Leonardban.  Az viszont továbbra sem világos, hogy Rizzuto úgy határozott volna, hogy véglegesen hazatér abba a városba ahova családja 1954-ben érkezett Olaszországból.

Vito-nak még mindig van egy luxusvillája Észak Montreálban (Montreal Nord) az Antoine Berthelet Avenue-n. Évtizedek óta Montreál volt a Rizzuto bűnszervezet otthona, melyet Vito 2004-es letartóztatásáig maga irányított.  2006-ban Kanada kiadta Őt az Egyesült Államoknak mivel három Brooklyn-i maffia tag halálával kapcsolatosan zsarolással gyanúsították meg.

Vito Rizzuto bűnösnek vallotta magát és 2007-ben 10 éves börtönbüntetést kapott, amely lerövidült, így 2012 október elején szabadlábra helyezték.  Az amerikai bevándorlási tisztek október 5.-én repülőgéppel visszakísérték Őt a kanadai Torontóba. Eddig úgy tűnt, hogy ott is fog maradni, és a Journal de Montréal forrása szerint pár nappal szabadulása után már találkozott is a New York-i maffia családok vezetőivel Torontóban.

 A Rizzuto-k közelmúltbeli vérvesztességei

Miután Vito Rizzuto börtönbe került a család jelentősen meggyengült. Ahogy arról a Kanada Világa is beszámolt, Legidősebb fiát -Nick-et (The Ritz) 2009 decemberében ölték meg Montreál, Notre Dame de Grace (NDG) kerületében, majd néhány hónappal később sógora tűnt el az Antoine Bertheletet avenue-i luxusvilla közeléből -valószínüleg elrabolták. Vito 80 éves apját -Nicolo Rizzuto-t (Zio Cola) 2010 novemberében gyilkolták meg.

Úgy tűnik, hogy 2009 óta minden évnek a vége felé gyilkosság borzolja a montreáli szervezett bűnözői csoportokat, hiszen tavaly Salvatore Montagna-t gyilkolták meg Montreálban, aki az FBI szerint 2006 és 2009 között a New York-i Bonanno család feje volt és montreáli megjelenése azt sejtette, hogy átveszi a megtizedelt Rizzuto családtól a helyi bűnszervezet irányítását. A Bonanno-k hagyományosan szoros kapcsolatot ápoltak a montreáli maffiával. Vito szabadulása megtörtént és még nincs vége az évnek…

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál