Home | A világból | George Pataki felveszi a magyar állampolgárságot, szavazni fog

George Pataki felveszi a magyar állampolgárságot, szavazni fog

Szervezett keretek között elsőként lát vendégül Magyarország olyan magyar származású fiatal amerikaiakat, akik azért akartak idejönni, mert magyar identitásukat is fel szeretnék építeni az amerikai mellett.
Hazai vendéglátójuk a Balassi Intézet, az amerikai szervező a washingtoni Kossuth Alapítvány, az ötlet pedig George Patakié, New York állam korábbi kormányzójáé, aki részben maga is magyar származású, és az állampolgárságot is felveszi. Pataki és lánya, Allison Pataki – aki egyben a program fővédnöke New Yorkban találkozott a Magyarországra indulókkal.
George Pataki, aki olasz és ír is, mindig magyar származását tartotta a legfontosabbnak. Patakit ma is sok szál köti Magyarországhoz és ezt kívánja azoknak az amerikai fiataloknak is, akik azon túl, hogy picit magyarok is, ma még szinte semmit nem tudnak Magyarországról.
„Mind a négy gyerekemet elvittem Magyarországra, hiszen részben ők is magyar származásúak, és ezeknek a látogatásoknak óriási szerepük volt abban, hogy fontossá vált számukra a magyar kultúra és történelem , a csodálatos városok és más magyar települések. Szeretném, ha a következő amerikai-magyar generációk tagjai, – akik már lehet, hogy azt is alig tudják, hogy magyarok, – megismernék Magyarországot, hazatérvén pedig nagykövetei lennének a magyar kultúrának Amerikában”- fogalmazott a volt kormányzó az ATV New York-i tudósítójának, Bombera Krisztinának.
George Pataki 1995. január 1-től tizenkét évig, vagyis három cikluson keresztül volt New York állam republikánus kormányzója. 2000-ben és 2008-ban is felmerült, hogy elindul az amerikai elnökválasztáson, de végül távol maradt a republikánus előválasztásoktól. A 67 éves politikus apai nagyapja, Pataki János 1908-ban vándorolt ki Aranyosapátiból Amerikába. (wikipédia)
Hámos László, a washingtoni Kossuth Alapítvány elnöke elmondta: a 9 amerikai, 1 dél-amerikai és 2 kanadai ösztöndíjas augusztus végéig marad Magyarországon.
„Kifejezetten olyanokat kerestünk, akiknek a tudatában ott van, hogy magyar származású, és nem ismerkedett meg soha az öntudatának a magyar oldalával” – mondta az elnök.
Irány Miskolc
Az egyik lány Chiléből származik, ahova zsidó származású nagyapja egykor a háború elől menekült. Betty miatta kezdett magyarul tanulni a Californiai egyetemen, erre a programra a magyartanára biztatta. Ő leginkább Miskolcot szeretné látni, ahonnan a nagyapja származik. „Hogy egész őszinte legyek, kíváncsi vagyok, tudnék-e esetleg élni is Magyarországon.
Nagyapám csak jót mondott róla, anyám is járt ott, és azt mondta, nagyon hasonlít Chiléhez”- mesélte Betty Roos.
Pataki szavazni is fog
Amerikában 1.4 millió a magyar a 2000- es népszámlálás szerint, 7 százalékuk mondta azt is, hogy beszél magyarul. Pataki volt kormányzó az ATV-nek azt is elmondta: felveszi a közeljövőben a magyar állampolgárságot, és szavazni is fog a 2014-es magyar választáson.

Ajánlat

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK