Home | Bevándorlás | 4,5 millió dollárért gyógyíttatták magukat magyar menekültek Kanadában

4,5 millió dollárért gyógyíttatták magukat magyar menekültek Kanadában

A mexikói, a kolumbiai, az amerikai és a magyar menedékkérők éltek tavaly a leggyakrabban a kanadai egészségügy ingyenes szolgáltatásaival – közölte helyi idő szerint kedden hivatalos adatokra hivatkozva a montreali The Gazette.

2011. január 17. és december 31. között 8819 mexikói menedékkérő 7 millió, 6749 magyar több mint 4,4 millió (közel 1 milliárd forint), 4583 kolumbiai több mint 2,6 millió, 3790 amerikai pedig több mint 1,4 millió kanadai dolláros számlát halmozott fel azáltal, hogy igénybe vette az Ideiglenes Szövetségi Egészségügyi Program ingyenes szolgáltatásait.

Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter kedden kijelentette, hogy a nyilvánosságra került adatok azt bizonyítják: a kormány helyesen járt el, hogy csökkentette a menedékkérők által igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások skáláját.

A hivatalos adatok szerint egyébként tavaly a mexikói menedékkérelmek 83, a magyar kérvények 91, az amerikai folyamodványok 98 és a kolumbiai kérelmek 63 százalékát utasították vissza.

Kenney szerint a kanadai határrendészeti szolgálat ügynökei több magyar menedékkérőtől azt hallották: azért jöttek Kanadába, hogy „gyerekeik ingyenes fogászati ellátást kapjanak, és utána hazamennek”.

A menedékeseknek Kanadában június 30. óta nem jár szemorvosi, fogászati és gyógyszerészeti ellátás. A júniusban elfogadott C-31-es, megszigorított bevándorlási törvény alapján hamarosan összeállítják a biztonságosnak tartott demokratikus országok listáját, ahonnan a feltételezések szerint valós indokkal nem érkezhetnek menekültek. A szóban forgó államokból érkezettek ügyét gyorsított eljárással vizsgálják. Az érintettek a folyamodvány elutasítása esetén nem fellebbezhetnek. Az eljárás alatt a folyamatban lévő orvosi kezelésüket nem folytathatják.

Noha a lista még nem készült el, az újság feltételezése szerint Mexikó, és az Egyesült Államok mellett Magyarország is rajta lesz azon.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál