Home | Hírek | A kanadában élő Frank Tibor bocsánatkérésre szólította fel Ádert, a magyar államfő nem kér bocsánatot

A kanadában élő Frank Tibor bocsánatkérésre szólította fel Ádert, a magyar államfő nem kér bocsánatot

Áder János válaszolt arra a levélre, melyben egy Kanadában élő magyar kéri arra, javítsa ki hibáját, vagy kérjen bocsánatot.

Áder János válaszolt egy nyílt levélre, melyet egy Kanadában élő magyar írt neki és melyet a 168 óra internetes oldalán publikált. A Torontóban élő Frank Tibor azt kifogásolta, hogy Áder az izraeli parlamentben, a Knesszetben tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy „a magyar állam nem védte meg a zsidókat, hanem tétlenül szemlélte a zsidók elszállítását”. Frank szerint „vagy a hírügynökség írta el, vagy Ön volt egy pillanatra figyelmetlen”.

A levél írója szerint a magyar állam nem tétlenül szemlélte a deportálásokat, hanem aktívan részt vett a lebonyolításban. „A zsidótörvényeket megalkotó politikusok, mind a belügy alkalmazottai, mind a helyhatóságok alkalmazottai, mind a bírók, mind a jegyzők, mind a csendőrök, (több tízezer, akik összegyűjtötték őket), mind a pribékek (akik vigyáztak a vonatra), mind a vonatvezető (kalauzra ugye nem volt szükség), mind a vonat tulajdonosa (MÁV), mind a vonatkísérő karhatalmisták – mind, mind magyarok voltak. Ráadásul mind a magyar állam megbízatásából intézkedtek” – áll a Kanadában élő Frank Tibor levelében. Szerinte több tízezren aktív szerepet vállalva vettek részt a deportálások lebonyolításában és a zsidók kifosztásában, és milliók voltak azok, akik tétlenül szemlélték.

Frank Tibor levelére Áder János azt válaszolta, hogy a levélíró felháborodása jogos, az ő beszédét viszont félreközölték a hírügynökségek. „Ezért is fogalmaztam úgy a Wallenberg-emlékülésen a Kneszetben elmondott beszédemben, hogy „máig ható fájdalom, hogy a magyar állam nem védte meg zsidó honfitársainkat. Amiről tehát Ön beszél, és amit joggal sérelmez, arról szó sem volt beszédemben” – írja a köztársasági elnök.

„Hogy miért is tesznek így egyes újságírók, publicisták és pártpolitikusok – figyelmetlenségből-e, felelőtlenségből, nemtörődömségből vagy pedig számításból”, azzal Áder nem szeretne foglalkozni. Viszont biztos abban, hogy „ebben az esetben sem a figyelmetlenség, sem a felelőtlenség, sem a nemtörődömség, sem a számítás nem helyénvaló és nem is megengedhető magatartás”. Hozzáteszi: magyarázkodnia nem kell, a beszédek leirata elérhető a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is.

A félreközlésre utalva Áder így zárja sorait: „Szemlátomást vannak még, akik nem értik, hogy belső, 21. századi kiegyezésünknek valóban csak egyetlen útja létezik: ha egyenlő mércével mérünk, és ha tisztelettel vagyunk egymás iránt. Köszönöm, hogy nyílt levelével alkalmat adott arra, hogy eszmét cserélhessünk közéletünk és múltunk kiemelten fontos kérdéséről.”

Frank Tibor Kanada és Magyarország kapcsolatainak fejlesztésében játszott szerepéért 1999-ben Göncz Árpádtól megkapta a Köztársasági Elnöki Aranyérmet, majd a forradalom 50. évfordulóján Sólyom László köztársasági elnök a Köztársasági Érdemérem Tisztikeresztjét adományozta neki a magyar demokrácia fejlesztésében szerzett érdemeiért.

Ajánlat

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

4 hozzászólás

 1. Kovács Árpád

  Kérjenek bocsánatot ,rakják vissza azt milliárdokat amit elvettek a magyar nemzettől ,tünjönek már el a magy nép életébő a kommunista mszp ,elég volt ,bajnait meg obama helyezze a kormányába ,nekünk nem kell ,amerika ne avatkozzon a belügyeinkbe ,mi választunk minisztert ,mily nyugati demokrácia az mely diktatórikusan ránk erőszakolja a kádári pribékeket.Amerikának ott vannak a négerek azzal foglalkozzon ,ne velünk.

 2. A Kovács Árpád-féle szélsőjobbos sztereotípiákra kár két szót is vesztegetni.
  De annak, aki elégedetlen Áder beszédével, sajnos igaza van. Éppen csak a lényeget hallgatja el:
  Mert igen, az állam valóban nem védte meg polgárait, de ezen túl nagy buzgalommal, több tízezer ember közreműködésével részt vett a deportálásokban. És enélkül a közreműködés nélkül nem is lett volna lehetséges néhány hónap alatt a sok százezer ember koncentrációs táborba juttatása és megsemmisítése.
  Ez nem kicsit több annál, mint hogy nem védte meg őket!

 3. Hogy a Kovacs beirasank mi a koze az egeszhez, az rejtely. Viszont a Frank-level az meghato, hatalmas iras. A valasz is szepen hangzik, de a deportalas nem a nyilas uralommal kezodott, es z allam igenis mindent megtett – hogy elhurcolja a zsidokat.

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK