Home | Bevándorlás | A hazatérő romák és a Csatáry ügy a külföldi sajtó fókuszában

A hazatérő romák és a Csatáry ügy a külföldi sajtó fókuszában

Elsősorban a Csatáry-ügyről írtak külföldi lapok pénteken, a La Libre Belgique pedig a Kanadában menedéket kereső magyar romák problematikáját boncolgatta.

A Berliner Zeitung című német baloldali lap a Csatáry-üggyel foglalkozott, amelyről a Der Spiegel című német hetilap is beszámolt az internetes kiadásában.

A Berliner Zeitung Frank Herold Magyarország letartóztatja a feltételezett náci tettest című beszámolóját közölte, amelyben a szerző Áder János államfő izraeli útjával kapcsolta össze Csatáry László ügyét. Kifejtette: Áder “kényes küldetést” teljesített, amelynek során Benjámin Netanjahu miniszterelnök elmondta, hogy “erősen aggódik az antiszemitizmus magyarországi visszatérése miatt”, így a Csatáry László őrizetbe vételéről érkezett hír “kisebb felszabadító csapásként hatott”.

A Der Spiegel internetes kiadása A jó erőben lévő Csatáry úr nevetségessé teszi a magyar igazságszolgáltatást címmel közölte Jan Puhl beszámolóját. A szerző úgy vélte: Csatáry László őrizetbe vétele “bizonyosan részben a nemzetközi nyomás hatására történt meg”. Hozzátette: “ezenkívül” az államfő Izraelben részt vett a Raoul Wallenberg-emlékünnepségen, és “nem vette volna jól ki magát, ha az ősz háborús bűnös továbbra is háborítatlanul élvezhette volna élete alkonyát”.

A Csatáry-üggyel a Le Monde szerint Magyarország legsötétebb múltjának szelleme éledt fel éppen akkor, amikor az országra az antiszemitizmus gyanúja vetül. A vezető francia liberális lap kiemelte, hogy Csatáry László annak ellenére nyugodtan élhetett budapesti lakásában, hogy a Simon Wiesenthal Központ 2006-ban értesítette a magyar hatóságokat, és tavaly szeptemberben a lakcímét is közölte az ügyészséggel.

A neonáci honlapok dühét kiváltó ügy a tudósító Joelle Stolz meglátása szerint kínos Orbán Viktor kormánya számára. Az “antiszemita íróknak a Nemzeti Alaptantervben történő rehabilitálásától kezdve a héber nyelvnek érettségi vizsgatárgyként való megszüntetéséig, vezető politikusok szájából a gazdasági árnyékhatalmakra való utalásokon át” a lap szerint olyan negatív hangulat uralkodott el Magyarországon, amely ellenérzéséket vált ki Washingtonban, Brüsszelben vagy Jeruzsálemben. A lap azt is hangsúlyozta, hogy izraeli útján Áder János sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar állam egykoron nem védte meg a zsidókat, de a köztársasági elnök azt elfelejtette megemlíteni, hogy a Horthy-rezsim antiszemita törvényeket vezetett be, elkobozta magyar állampolgárok vagyonát és aktívan részt vett a deportálásokban – írta a Le Monde.

A Kanadában menedéket kereső magyar romák “kemény visszatéréséről” írt a La Libre Belgique című brüsszeli napilap. Christine Dupré közép-európai tudósító a cikkben emlékeztetett arra, hogy egy új kanadai jogszabály miatt a következő hónapokban mintegy 5200 magyar romának kell visszatérnie hazájába, hiszen Magyarországon nem minősülnek politikailag fenyegetett személynek.

Emlékeztetett arra: a magyar kormány igyekszik biztosítani kanadai partnerét, hogy a visszatérő romákat jó körülmények fogadják. Utalt ugyanakkor a Magyar “Gárdához közeli milíciák terrorkampányára” is, megjegyezve, hogy “néhány, nagy sajtónyilvánosságot kapott letartóztatáson kívül a hatóságok nem tesznek semmit”.

Megállapította a cikk azt is, hogy a Kanadába vándorolt közép-európai romák már letettek arról, hogy egy “kanadai Eldoradóról” álmodozzanak.

Ajánlat

MTI

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

  • Ator

    Végre!Nagyon helyes. Már úgy is tönkretették a “Magyarság” hírnevét. Ők csak a SEGÉLYEKBŐL ÉLNI ismerik, nem a munkát. Becsületes emberek, akik a munkájukból szeretnének bodogulni,hogy a családjuknak többet tudjanak nyujtani,miattuk nem tudnak kijutni dolgozni Kanadába.

  • fghtgjnhj

    • Ennyi ti magyarok csak ennyit tudtok mindenhez hozza szolni, Igy a cigany Ugy a cigany. De azt egy magyar vagyis(Nem roma szarmazasu)tudja be vallani hogy tobb mint az 50%-a a ti nepetekbol is valamilyen modon bunos csak ugy mint nemelyik cigany mivel lesz jobb akarkinek az elete ha ostromolja vagy ki csufolja a masikat ezt hivajak gyerekek rasszizmusnak persze azt a magyarok nem tudjak hogy milyen is a cigany elete magyarorszagon . Na errol ennyit erre csak annyit tudok mondani mindenkibel legyen annyi becsulet legyen az cigany vagy magyar hogy csak akkor itelje meg a masik fajt, ha tudja hogy milyen is a sajat maga lelke..!!! Tovabbi szep napot mindenkinek!!

  • Josza

    Nem a cigányok tették tönkre a magyarokról alkotott véleményt, hanem az, ahogy mi magyarok viselkedünk velük. A rendszerváltás előtt nem volt cigánykérdés, mivel bőven volt munka mindenki számára. Egyaránt dolgozott és tisztességben megélt mindenki. Most egyaránt cigányok , magyarok, zsidók, svábok állnak segélyért sorba a munkanélküli hivatal előtt. De már az sincs, illetve, ha van annyi, amiből képtelenség megélni. A cigányok között a legnagyobb a munkanélüliség, mert valljuk be, ha egy állásra jelentkezik a magyar és a cigány, akkor minden HR munka ( pályázat elbírálás, állásinterjú)nélkül a magyart veszik fel- Ez tuti. A cigány marad munkanélküli. Segélyt csak három hónapig kap, sok vidéken pedig még közmunka sincs. Miből fog enni adni a cigány a gyerekének, ha a legális megélhetést nem tudják neki biztosítani. Megsúgom, hogy a válasz a magyar hasonló sorsúakra is érvényes. Az csak hazugság, hogy létezik olyan, hogy cigánybűnözés. Van viszont olyan bűnelkövetési forma, ami gyakoribb cigány származásúak között a fent említett okok miatt. Én már nagypapa vagyok. Ha elvennék minden lehetőségemet a megélhetésre és az unokáim ezért éheznének és ha más mód nem volna én is elmennék tyúkot lopni. Úgy hogy csak ne legyünk olyan nagyon büszkék és felsőbbrendűek.


VIDEÓS CIKKEK