Home | Bevándorlás | A hazatérő romák és a Csatáry ügy a külföldi sajtó fókuszában

A hazatérő romák és a Csatáry ügy a külföldi sajtó fókuszában

Elsősorban a Csatáry-ügyről írtak külföldi lapok pénteken, a La Libre Belgique pedig a Kanadában menedéket kereső magyar romák problematikáját boncolgatta.

A Berliner Zeitung című német baloldali lap a Csatáry-üggyel foglalkozott, amelyről a Der Spiegel című német hetilap is beszámolt az internetes kiadásában.

A Berliner Zeitung Frank Herold Magyarország letartóztatja a feltételezett náci tettest című beszámolóját közölte, amelyben a szerző Áder János államfő izraeli útjával kapcsolta össze Csatáry László ügyét. Kifejtette: Áder “kényes küldetést” teljesített, amelynek során Benjámin Netanjahu miniszterelnök elmondta, hogy “erősen aggódik az antiszemitizmus magyarországi visszatérése miatt”, így a Csatáry László őrizetbe vételéről érkezett hír “kisebb felszabadító csapásként hatott”.

A Der Spiegel internetes kiadása A jó erőben lévő Csatáry úr nevetségessé teszi a magyar igazságszolgáltatást címmel közölte Jan Puhl beszámolóját. A szerző úgy vélte: Csatáry László őrizetbe vétele “bizonyosan részben a nemzetközi nyomás hatására történt meg”. Hozzátette: “ezenkívül” az államfő Izraelben részt vett a Raoul Wallenberg-emlékünnepségen, és “nem vette volna jól ki magát, ha az ősz háborús bűnös továbbra is háborítatlanul élvezhette volna élete alkonyát”.

A Csatáry-üggyel a Le Monde szerint Magyarország legsötétebb múltjának szelleme éledt fel éppen akkor, amikor az országra az antiszemitizmus gyanúja vetül. A vezető francia liberális lap kiemelte, hogy Csatáry László annak ellenére nyugodtan élhetett budapesti lakásában, hogy a Simon Wiesenthal Központ 2006-ban értesítette a magyar hatóságokat, és tavaly szeptemberben a lakcímét is közölte az ügyészséggel.

A neonáci honlapok dühét kiváltó ügy a tudósító Joelle Stolz meglátása szerint kínos Orbán Viktor kormánya számára. Az “antiszemita íróknak a Nemzeti Alaptantervben történő rehabilitálásától kezdve a héber nyelvnek érettségi vizsgatárgyként való megszüntetéséig, vezető politikusok szájából a gazdasági árnyékhatalmakra való utalásokon át” a lap szerint olyan negatív hangulat uralkodott el Magyarországon, amely ellenérzéséket vált ki Washingtonban, Brüsszelben vagy Jeruzsálemben. A lap azt is hangsúlyozta, hogy izraeli útján Áder János sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar állam egykoron nem védte meg a zsidókat, de a köztársasági elnök azt elfelejtette megemlíteni, hogy a Horthy-rezsim antiszemita törvényeket vezetett be, elkobozta magyar állampolgárok vagyonát és aktívan részt vett a deportálásokban – írta a Le Monde.

A Kanadában menedéket kereső magyar romák “kemény visszatéréséről” írt a La Libre Belgique című brüsszeli napilap. Christine Dupré közép-európai tudósító a cikkben emlékeztetett arra, hogy egy új kanadai jogszabály miatt a következő hónapokban mintegy 5200 magyar romának kell visszatérnie hazájába, hiszen Magyarországon nem minősülnek politikailag fenyegetett személynek.

Emlékeztetett arra: a magyar kormány igyekszik biztosítani kanadai partnerét, hogy a visszatérő romákat jó körülmények fogadják. Utalt ugyanakkor a Magyar “Gárdához közeli milíciák terrorkampányára” is, megjegyezve, hogy “néhány, nagy sajtónyilvánosságot kapott letartóztatáson kívül a hatóságok nem tesznek semmit”.

Megállapította a cikk azt is, hogy a Kanadába vándorolt közép-európai romák már letettek arról, hogy egy “kanadai Eldoradóról” álmodozzanak.

Ajánlat

MTI

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

4 hozzászólás

  1. Végre!Nagyon helyes. Már úgy is tönkretették a “Magyarság” hírnevét. Ők csak a SEGÉLYEKBŐL ÉLNI ismerik, nem a munkát. Becsületes emberek, akik a munkájukból szeretnének bodogulni,hogy a családjuknak többet tudjanak nyujtani,miattuk nem tudnak kijutni dolgozni Kanadába.

    • Ennyi ti magyarok csak ennyit tudtok mindenhez hozza szolni, Igy a cigany Ugy a cigany. De azt egy magyar vagyis(Nem roma szarmazasu)tudja be vallani hogy tobb mint az 50%-a a ti nepetekbol is valamilyen modon bunos csak ugy mint nemelyik cigany mivel lesz jobb akarkinek az elete ha ostromolja vagy ki csufolja a masikat ezt hivajak gyerekek rasszizmusnak persze azt a magyarok nem tudjak hogy milyen is a cigany elete magyarorszagon . Na errol ennyit erre csak annyit tudok mondani mindenkibel legyen annyi becsulet legyen az cigany vagy magyar hogy csak akkor itelje meg a masik fajt, ha tudja hogy milyen is a sajat maga lelke..!!! Tovabbi szep napot mindenkinek!!

  2. Nem a cigányok tették tönkre a magyarokról alkotott véleményt, hanem az, ahogy mi magyarok viselkedünk velük. A rendszerváltás előtt nem volt cigánykérdés, mivel bőven volt munka mindenki számára. Egyaránt dolgozott és tisztességben megélt mindenki. Most egyaránt cigányok , magyarok, zsidók, svábok állnak segélyért sorba a munkanélküli hivatal előtt. De már az sincs, illetve, ha van annyi, amiből képtelenség megélni. A cigányok között a legnagyobb a munkanélüliség, mert valljuk be, ha egy állásra jelentkezik a magyar és a cigány, akkor minden HR munka ( pályázat elbírálás, állásinterjú)nélkül a magyart veszik fel- Ez tuti. A cigány marad munkanélküli. Segélyt csak három hónapig kap, sok vidéken pedig még közmunka sincs. Miből fog enni adni a cigány a gyerekének, ha a legális megélhetést nem tudják neki biztosítani. Megsúgom, hogy a válasz a magyar hasonló sorsúakra is érvényes. Az csak hazugság, hogy létezik olyan, hogy cigánybűnözés. Van viszont olyan bűnelkövetési forma, ami gyakoribb cigány származásúak között a fent említett okok miatt. Én már nagypapa vagyok. Ha elvennék minden lehetőségemet a megélhetésre és az unokáim ezért éheznének és ha más mód nem volna én is elmennék tyúkot lopni. Úgy hogy csak ne legyünk olyan nagyon büszkék és felsőbbrendűek.

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK