Home | Hírek | egy sikeres kanadai-magyar családi vállalkozás Orosházán

egy sikeres kanadai-magyar családi vállalkozás Orosházán

LINAMARmintha mindig ez a felirat díszelgett volna Orosházán, a Csorvási úti gyár főbejáratánál. Ezen a telepen egyébként mindig gépekkel foglalkoztak, 1992-ig Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalat, majd 2003-ig Mezőgép Rt. Orosháza néven. Azóta, kilenc éve viseli a gyár a kanadai anyacég nevét. A hír6.hu megyejárása során Orosházára érve természetesen felkereste a régió legnagyobb gépgyártó vállalatát is.

A gyár története a múlt század közepére nyúlik vissza, a háború utáni első tervciklusban, a hároméves terv (1947–1950) keretében hoztak létre a mai gyár területén egy mezőgazdasági gépjavító telephelyet – klasszikus nevén gépállomást. A következő kardinális dátum a gyár életében 1972, ekkor indították be a kukoricacsőtörő-adapterek gyártását. A nyugat-európai piacra 1985-ben, az észak-amerikai piacra 1989-ben jutottak el az orosházi kukoricabetakarító adapterek. A rendszerváltás után ez az önmagában is sikeres magyar cég privatizálódott, egy kanadai családi vállalkozás, a Linamar Corporation tulajdonába került.

A cég ügyvezető igazgatója Ivanics János már Mezőgép korában is a vállalat alkalmazottja volt, a privatizáció után pedig ő lett az ügyvezető igazgató.

– A cég a privatizáció után kanadai tulajdonba került. Bár Önök akkor már exportálták termékeiket Észak-Amerikába, ebből azért nem következik egyenesen, hogy egy tőkeerős kanadai vállalkozó megvásárolja egyik beszállítóját. Miért Önökre esett a Linamar választása?

–  Egyértelműen a magyar szál miatt. A kanadai Linamar tulajdonosa ugyanis 56-os magyar mérnök, Frank J. Hasenfratz. Itthon szerszámkészítőként és gépészként dolgozott, a Linamar gyárat 1966-ban alapította. A mai napig ő a cég elnöke.

–  Ön részt vett a gyár privatizációjában?

– Igen, részt vettem. Azt gondolom, hogy a magyar vonatkozás mellett azért minket választott Hasenfratz úr, mert már jól ismerte a munkánkat. A privatizációkor mi már régi beszállítói voltunk a Western kombájngyárnak, amely a Linamar tulajdonában volt. Ezért pontosan tudta, hogy mit vásárol meg. A Linamar Corporation folyamatosan növekszik. Kanadában és az Egyesült Államokban lévő gyárain kívűl először Mexikóban, aztán Európában, majd most legutóbb Kínában jöttek létre Linamar divíziók.

– Európában hol vannak még Linamar vállalatok?

– Legelőször Magyarországon, Orosházán volt, aztán Németország és Franciaország következett. A Linamar mindig ott hoz létre gyárakat, ahol a piaci részesedése azt indokolttá teszi. Az európai gyárak az európai piac igényeit elégítik ki.

– Az orosházi gyár, nagyságát tekintve hol helyezkedik el az európai gyárak között?

– Többféle szempont szerint értékelhetjük ezt a kérdést. Az árbevétel szempontjából nem a mienk a legnagyobb, de az biztos, mi foglalkozatjuk a legtöbb dolgozót. A két orosházi és a békéscsabai divízióban összesen 2 200 embert foglalkoztatunk. Ezzel a régió egyik legnagyobb munkáltatói mi vagyunk.

Ajánlat

A cikk tovább olvasható a hir6.hu oldalán

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK