Home | Hírek | Újabb bőrnyúzás lehet az Internetre és a telefonálásra vonatkozó adón felüli plusz adó

Újabb bőrnyúzás lehet az Internetre és a telefonálásra vonatkozó adón felüli plusz adó

A sárgacsekk-adó még nem lesz elég, hogy a költségvetési lyukat befoltozza, a gazdasági minisztérium ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg. Matolcsy tárcája 40-50 milliárd forintot is reális bevételnek tart a sarcból, amely a végfelhasználókat sújtaná. A sárgacsekk-adóból 250 milliárd forint is bejöhetne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy adóztassa meg a telefonálást és az internetezést – értesült az [origo] minisztériumi forrásoktól.

A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az idei évre és jövőre tervezett megszorításokat is tartalmazó konvergenciaprogramot, mert a dokumentumot április 30-ig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek idén egy 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben. Ennyivel szaladna ugyanis túl a hiány az Európai Bizottság szerint a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál.

Vannak olyan intézkedések, amelyek már majdnem biztosra vehetők. Ilyen a 40 milliárd forintos pénzbefagyasztás a minisztériumoknál és az önkormányzati rendszerben, és ilyen az [origo] által elsőként ismertetett pénzügyi tranzakciós adó. Információink szerint az utóbbiból, a sárgacsekk-adóból remélt bevétel nagysága még mozog, egyik minisztériumi forrásunk továbbra is a 100-200 milliárd forint közötti összegről beszélt, míg két másik forrásunk még ennél is nagyobb, akár 250 milliárd forintos bevételvárakozást említett. A tömegközlekedési rendszer átalakításából is lehet 10-15 milliárd forintot megspórolni, ahogyan azt nemrég a vagyonpolitikáért felelős államtitkár és a közlekedési helyettes államtitkár is említette. A rokkantnyugdíjasok közül 15 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, így ők kieshetnek a rendszerből, ebből is lehet pár milliárd forintot megtakarítani.

Telefonálsz? Internetezel? Fizess adót az adón felül még!

Ajánlat

Ennek ellenére még mindig marad egy több tízmilliárd forintos lyuk. Úgy tudjuk, az NGM ezért felkínálja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internetforgalom után vezessen be egy új adót. Ebből információink szerint 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tart Matolcsy György minisztériuma.

A telefon- és internetadó ugyanúgy működne, mint a sárgacsekk-adó: a szolgáltatók számláznák ki az adót (ahogyan most az áfát is), szednék be, de a teher a felhasználókat sújtaná. Vagyis aki SMS-ezik, mobiltelefonál vagy vezetékes készülékről hív valakit, internetezik, az viselné az elvonás terhét. Az adó mértékét forrásaink nem tudták megmondani, szerintük még nem dőlt el, hogy adatforgalom vagy a felhasznált percek alapján fizettetik-e meg az új adót.

A sárgacsekk-adó és a telefon-, valamint internetadó ugyanazt a tevékenységet adóztatja, mint a mostani bankadó és telekomadó, csak mások lennének az adó alanyai. Most a bankadót a hitelintézetek, biztosítók, alapkezelők fizetik, a telekomadót pedig a távközlési cégek, a tervek szerint azonban a jövőben a végfelhasználókat (banki ügyfelek, magán- és céges felhasználók) sújtanák a terhek. A kormány ugyanis csak arra tett ígéretet, hogy 2012 végével megszünteti a telekomadót (és mellette a másik két válságadót, a hipermarketadót és az energetikai különadót), a bankadót pedig lefelezi, de azt soha nem mondta, hogy más körre, más adóalanyokra nem vetne ki valamilyen sarcot.

A brüsszeli fogadtatáson is múlik

Forrásaink szerint ezeket az elgondolásokat az NGM megosztotta az Európai Bizottság küldöttségével is, amely hétfőn és kedden itt járt Budapesten. A bizottság információink szerint arra kérte az NGM stábját, hogy részletes számításokkal támassza alá, hogy az egyes intézkedésekből remélt bevétel megalapozott. Most ezen dolgozik a tárca. A konvergenciaprogram összetételét nagyban befolyásolja, hogy hétfőn a bizottság elnöke, José Manuel Barroso mit mond Orbán Viktor kormányfőnek. Az ottani benyomásokat felhasználva fogadná el a kabinet szerdán a dokumentumot.

Az [origo] pénteken késő délelőtt megkereste az NGM-et, hogy megtudjuk a tárca véleményét az új adóról. A tárca nekünk nem válaszolt, de cikkünk megjelenése után az MTI-nek igen. Az NGM annyit közölt: a tárca “sajtóhíresztelést nem kommentál”. A Magyar Telekom Nyrt. ugyancsak azt közölte, nem kommentálja a sajtóértesülést. Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és az Invitel is.

Orbán járulékcsökkentésről beszélt Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a Debreceni Televíziónak adott interjúban arról beszélt , hogy a tranzakciós adóval ők a spekulációt szorítanák vissza, de az EU miatt minden pénzforgalomra ki kell vetni, emellett ők ötkulcsos áfarendszert is akarnak (bár ezt az EU nem engedi). Ezt követően az adópolitika jövőjéről a miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a foglalkoztatást segíti elő, ezért a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkentik, a következő lépésben pedig a járulékokat szeretnék mérsékelni.

forrás: origo.hu

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK