Home | A világból | Robbantások szegélyezik Obama kolumbiai útját

Robbantások szegélyezik Obama kolumbiai útját

Több kisebb pokolgép is robbant pénteken Kolumbiában, amikor Barack Obama megérkezett az Amerikai Államok Szervezetének csúcsértekezletére.

Az Egyesült Államoknak ismét latin-amerikai szövetségesei felé kellene fordulnia ahelyett, hogy olyan távoli országokban zajló konfliktusokra összpontosítja figyelmét, mint Afganisztán – hangoztatta Juan Manuel Santos kolumbiai elnök pénteken, az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcsértekezletének előestéjén. A kolumbiai Cartagenában szombaton és vasárnap rendezik meg az AÁSZ 6. csúcsértekezletét több mint harminc állam- és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök részvételével.

Obama pénteken megérkezett Kolumbiába. Ezt követően két kis erejű pokolgép robbant fel a fővárosban, Bogotában az amerikai nagykövetség közelében. A detonációk személyi sérülést nem okoztak, csak néhány ablaküveget tört be a légnyomás. A rendőrség baloldali lázadókra gyanakszik, akik feltehetően Obamának a csúcsértekezleten való részvétele ellen akartak tiltakozni. Két kisebb robbantás történt a csúcsnak otthont adó Cartagenában is, de egyik sem követelt áldozatokat, és nem okozott anyagi kárt.

Kína profitált Amerika háttérbe vonulásából

Az Egyesült Államok befolyása az elmúlt években megcsappant Latin-Amerikában, jóllehet Washington a térséget hagyományosan hátsó udvarának tekinti. A washingtoni befolyás csökkenése révén teret nyert viszont Kína, amely mára a térség több országa, köztük a regionális hatalomnak számító Brazília legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő.

Az amerikai elnök elragadtatott fogadtatásban részesült az AÁSz legutóbbi, 2009-es csúcsértekezletén. A latin-amerikai vezetők reményei – például az USA és a kommunista vezetésű Kuba viszonyának javulása – azonban nagyrészt szertefoszlottak, mert Obama más világpolitikai kérdésekre összpontosított.

MTI

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál