Home | Hírek | Kiderült, mi alapján döntünk házasságról, gyerekről

Kiderült, mi alapján döntünk házasságról, gyerekről

Akik úgy érzik, hogy hosszú életet fognak élni, másfajta életdöntéseket hoznak, például többet fektetnek képzésükbe vagy későn házasodnak, mint azok, akik rövidebb életet várnak a maguk számára – állapították meg tanulmányukban kanadai kutatók.

A döntés nem tudatos szinten születik meg, az is előfordulhat, hogy valaki nincs tudatában annak, hogy döntései összefügghetnek az élettartamára vonatkozó belső elvárásaival. „Ne úgy képzeljük, hogy ülünk és azon gondolkodunk, meddig fogunk élni” – magyarázta Daniel Krupp kutatásvezető, az ontariói Queen Egyetem munkatársa a LiveScience nevű ismeretterjesztő portálon.

„Lehet érzelmi jellegű döntés is. Úgy érzed, minél előbb gyereket szeretnél, vagy úgy érzed, hogy most rögtön házasodni akarsz” – tette hozzá. Krupp felidézte, hogy nagyvárosok – például Detroit, Chicago vagy Rio de Janeiro – szegénynegyedeiben rövidebb a várható élettartam, és az ott élők ezzel tisztában is vannak.

A kutató a kanadai nemzeti statisztikai ügynökség, a Statistics Canada adatait használta elemzéséhez. Ezek között a várható élettartamra, a termékenységre, a házasságra, a válásra, az abortuszra és az iskolázottságra vonatkozó információk is voltak.

Pozitív kapcsolatot talált az életkilátások és egy sor, a családszerkezetet befolyásoló jellemző között. Ilyen jellemző volt például az, hogy mikor házasodott valaki, mikor vállalt gyereket, mennyire hajlott arra, hogy véget vessen egy terhességnek vagy házasságnak, illetve mennyi időt szándékozott az oktatásába fektetni.

Azok, akik úgy remélték, hogy hosszú élet vár rájuk, nagyobb valószínűséggel halasztották későbbre a házasságot, a gyerekvállalást, nagyobb eséllyel volt abortuszuk és váltak el, valamint több időt töltöttek tanulással. Mint Krupp hangsúlyozta, az összefüggés akkor is megmaradt, amikor egyéb, a családra vonatkozó döntéseket befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, például a gazdagságot.

A tanulmány az Archives of Sexual Behavior című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg részletesen.

MTI

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál