Home | Hírek | Újra államcsőd közelében a magyar gazdaság

Újra államcsőd közelében a magyar gazdaság

A nemzetközi befektetői hangulat romlása áll elsősorban annak a hátterében, hogy a magyar államcsőd esélye legutóbb február közepén volt olyan magas, mint most.

A magyar államcsőd esélyét is mérő cds felár 5,67 százalékra nőtt, írja a Portfolio.hu. Ilyen magasan legutóbb február közepén volt a mutató. A legnagyobb valószínűséget arra, hogy a magyar állam csődöt jelent, január első napjaiban látták a befektetők, akkor a cds megközelítette a 7 százalékot.

Amíg január elején tipikusan magyarországi történések húzódtak meg a csődvalószínűség megugrása mögött (a kormány keménykedett az EU-val és IMF-fel, és úgy tűnhetett néhány befektetőnek, hogy az államcsőd lehetőségét nem zárta ki alapból a kormány, ráadásul szerencsétlen kommunikációt is folytatott a pénzügyi kormányzat), addig a mostani emelkedés mögött alapvetően a nemzetközi helyzet romlása áll. A múlt héten rosszul sült el a spanyol államkötvény kibocsátása, ráadásul az Egyesült Államokból a vártnál lényegesen rosszabb munkaerő-piaci adat érkezett, ami arra utalt, hogy a válságból való kilábalás erőtlenebb lehet a gondoltnál. Mindezek miatt a világban nőtt a kockázatkerülés, ami egyet jelent a kevésbé biztos pontnak tekintett értékpapírok leértékelődésével, a csődvalószínűség növekedésével a feltörekvő piacokon. Eközben az EU-IMF-tárgyalások ügye toporog egy helyben, de legalább annyi javulás bekövetkezett az év eleje óta, hogy az elmúlt néhány hétben már nem viszonyul ellenségesen az Orbán-kormány a két szervezethez.

A régióbeli országokkal összevetve a magyar csődkockázat a legmagasabb ezzel együtt is. A cseheknél például mindösszesen 1 százalékon áll a cds mutató.

origo.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál