Home | A világból | Megkerült Rakonczay Gábor az Atlanti-óceánon eltűnt magyar kenus

Megkerült Rakonczay Gábor az Atlanti-óceánon eltűnt magyar kenus

Rakonczay Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt – nyilatkozta a kenus felesége, Rakonczay Viktória a Neo FM Bumeráng című reggeli műsorában.

Rakonczay Gábor december 20-án, a portugáliai Lagos kikötőjéből kezdte meg az útját, amelynek az volt a célja, hogy elsőként szelje át az Atlanti-óceánt egy speciális kenuval, amelyet Fa Nándor tervezett és épített.

A kenus felesége, Rakonczay Viktória április elejére várta a célba érkezést, február elején azonban egymás után kétszer is felborult a kenu, rengeteg víz került a kabinba, emiatt meghibásodott az elektronikus rendszer, és Rakonczayt innentől kezdve nem lehetett elérni a műholdas telefonon. Rakonczay Viktória egy ideig abban bízott, hogy egy hajó észreveszi a férjét, de hiába eredt a nyomába Szeremley Huba borász hajója, nem sikerült megtalálni a kenust, igaz, erre eleve nagyon kevés volt az esély.

Az expedíció hivatalos honlapján március 25-ei az utolsó bejegyzés, ebben Rakonczay Viktória ezt írja: „Gábor egyelőre nem tudott jelentkezni, de minden kétséget kizáróan, biztosan mindent megtesz a lehető legjobb haladás érdekében. Amikor az ember egy ekkora hajóval a szárazföld felé közeledik, már szinte csak a kikötés lebeg a szeme előtt és az, hogy mi lesz az első dolog, amit a célba érkezést követően fog csinálni. Sorra veszi, mit miután fog tenni, és ezekbe a képekbe kapaszkodva kel fel és fogja meg a lapátot nap mint nap”.

A Szólóvitorlázás nevű Facebook-oldal hétfő éjjel tette közzé a kenus feleségére hivatkozva a hírt, miszerint Rakonczay a 61. napon kikötött Antiguán, így majdnem húsz nappal a tervezett időpontnál korábban ért partot. „A közös, 2007-es utunk (erről itt olvashat bővebben) adta a magabiztosságot, amiatt tisztában voltam azzal, hogy milyen körülményekkel kell megküzdenie, hogy egy ilyen kis hajóval mit jelent odakinn az óceánon, az elemek között a lét. Tudtam, hogy bármire képes, tudtam, hogy a hajó is egy szuperhajó.

Éjfél körül tudtam meg a hírt, hogy Gábor kikötött ottani idő szerint délután kikötött, az antiguai kikötőben átment egy vitorláshoz és az ő műholdas telefonjukon keresztül tudott engem felhívni. Az ő telefonja a két borulás következtében víz alá került, a második borulásnál a szellőzőn keresztül ömlött be a víz, Gábor a kabinablakon keresztül kimászott, hogy átfordítsa a hajót, de ekkor még több víz ömlött be. Fejjel lefelé, vízzel megtelve a víz felszínén állt a hajó, amelynek tíz centire lógott ki a hasa, Gábor a tőkesúly segítségével megpróbálta berántani, de ez a rengeteg víz miatt nem sikerült, végül jött egy hullám, amely elég nagy volt ahhoz, hogy átfordítsa” – nyilatkozta Rakonczay Viktória a Neo FM Bumeráng című műsorában.

A tervek szerint Viktória kedden utazik Rakonczay Gábor után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál