Home | Felfedező | A varázslatos 1000 sziget

A varázslatos 1000 sziget

Sokan ha az Ezer sziget (1000 islands) elnevezést meghallják, akkor biztosan a nagyon finom salátaöntetre gondolnak.  Nincs ebben tévedés,  de maga a  salátaöntet is valahonnan kapta a nevét, mégpedig  Kanada egyik csodálatosan szép tájáról, ami a megközelítőleg 1700 kisebb-nagyobb szigetből áll.

Az Erie- és az Ontario-tó közepén húzódik az Egyesült Államok és Kanada határa. Az Ontario-tóból ered a Szent Lőrinc-folyó, amely a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal köti össze. A folyam egy tektonikus törésvonalat követve a tenger felé érinti Montreált és Québec várost, majd a világ legnagyobb tölcsértorkolatán át ömlik az Atlanti-óceánba. Hossza 3058 kilométer.

A folyam vetekszik az Amazonasszal. Már a tó kivezetése olyan széles, hogy itt terül el az Ezer sziget tavának nevezett rész. Francia felfedezője nem is tévedett sokat, a közel nyolcvan kilométer hosszú szakaszon 1692 sziget található.  Van néhány nagyobb sziget, de a legtöbb egészen aprócska, csak vízből kiálló szikla, egy-két bokorral vagy fával. A nagyobbacskák azonban magántulajdonban vannak és kisebb-nagyobb épületeket húztak fel rá. A hétvégi vityillótól a rezidencián át, a kastélyig minden megtalálható itt.

1000 Sziget 

A két országot elválasztó szigetlánc 80 kilométer hosszú. Van olyan sziget, amelyikre kastélyt építettek ugyanakkor a legkisebben mindössze egy fa és két bokor látható. Turisták százezrei keresik fel évente ezt a páratlan természeti csodát, ahol a látnivalókon kívül szinte kötelező megkóstolni a híres Ezer sziget saláta dresszinget, ami innen indult világhódító útjára. Szerintem érdemes kicsit lazítani és a képeket végig nézni. Garantálom, hogy páratlan látványban lesz része mindenkinek.

Hogy könnyebb legyen betájolni a szigetcsoportot, induljunk ki abból,
hogy az Ontario-tó a Szent Lőrinc folyón, majd öblén keresztül,
az Atlanti óceánba folyik. A tó partján, egyben a határ mentén Hamilton, Toronto, Oshawa, Kingston városai találhatóak. Míg a tó túloldalán az USA felől a világ legnagyobb zuhataga, a Niagara vízesése van. A sziget nagyságú uszályok és utasszállító hajók a Szent Lőrinc öböl felől haladva, az Ontario ill. az Erie-tavat összekötő csatornán keresztül, az összes további tavat be tudják hajózni, sőt a Huron, Felső, Winnipeg-tavat érintve kijutnak akár a Hudson-öbölbe is. Vagyis a szigetcsoport, e fő hajózási útvonal mentén, a Kingstoni torkolat mellett fekszik, s bármely pontja elérhető akár az Atlanti-óceán felől is.

S mivel a tavak Kanada határán, megosztott vízterülettel rendelkeznek, a szigetcsoport nem máshol, mint egy 4500km, egybefüggő, nemzetközi – kereskedelmi hajózási útvonal mentén található! Vagyis, egyáltalán nem elhagyatott, Isten háta mögötti helyről van szó! Ez meglátszik a beépítettségén, hiszen itt az elmúlt évszázadban szebbnél szebb „kúriák” épültek.

Van olyan sziget, amelyikre kastélyt építettek ugyanakkor a legkisebben
mindössze egy fa és két bokor látható. Turisták százezrei keresik fel évente ezt a páratlan természeti csodát, ahol a látnivalókon kívül szinte kötelező megkóstolni a híres 1000 Sziget saláta dresszinget, ami innen indult világhódító útjára.

Ajánlat

A természet eme csodáját úgy is nevezhetnénk, hogy „a természet feladványa”. Hiszen a szebbnél szebb birtokok el vannak szigetelve egymástól, és sem víz – villany – gáz – szennyvíz közüzemi hálózathoz nem tudnak csatlakozni! Ezért a természet adta feladvány az, ki hogyan és miként tudja megoldani „kúriája üzemeltetését”, mondjuk a természetes erőforrások igénybevételével.

Ez, a szabadságból és a függetlenségből eredő „gond”, láthatóan nem veszi el a városi emberek kedvét attól, hogy legalább a felüdülésükhöz megteremtsék a maguk paradicsomát! Ugyanis, ez a vidék állandó lakhelynek keveseknek lehet alkalmas, hiszen a napi munka, óvoda, iskola, stb. mellett a rendszeres bejárás körülményes lehet.

Persze nem új keletű ma már a távmunka, vagy a távtanulás lehetősége sem. E mellett pedig biztosítani lehet a szükségleteket a heti vagy akár a havi bevásárlással. S az embernek már is biztosítva van az a nyugalom, amit a sziget adta vízpart, természet vagy éppen a magány csendje adhat! Ahol nem kell senkihez sem alkalmazkodni, elszenvedni a forgalom, vagy éppen a szomszéd zaját.

Nem látnak be a portára, az ember életébe, – azt csinál az ember amit akar. S ha úgy tetszik, akár úgy öregedhet meg, hogy észre sem veszik, hogy él-e vagy hal-e! Viszont a szigetre sokat adnak, hogy legyen minél látványosabban beépítve, külleme mutasson, mert mégis csak az alapján mérik az embert!

Néha elmegy egy hajó, s kürtjét hallatja, de a semmi közepén az egyhangúság mellett, legfeljebb csak a lelkiismeret za-ka-tol. Esetleg egy-egy madár meglátogatja a fa tetejét, és szívesen fészket talál, mert itt aztán az élet zaja nem riogatja tovább. Ráadásul 2,5 km-re a parttól, 1865 szigeten a biztonsági rendszerek jóvoltából, a fosztogatók ideje is lejárt már, így aztán a szigeten a nyugalom…, tapintható!

Kanada és az USA között ezen a részen a Szt. Lőrinc folyó a határ, -mielőtt találkozik az Ontario-tóval, alaposan kiszélesedik. Ezen a részen járható be hajóval az 1000-sziget. Szigetnek minősítendő az a földdarab, amin fa van és széle-hossza 6 láb, sokszor a rajta lévő ház majdnem nagyobb, mint a sziget. A legkisebb az „anyós-sziget”… Két másik picikét egy aprócska híd köt össze, ami a határ a két állam között. Szebbnél szebb milliárdos nyaralók és a Boldt-kastély befejezetlen kacsalábon forgó vára. (a new-yorki sikk Waldorf-Astoria hotel tulajdonosa építtette, ma vízpumpálót rejtettek el a „romok” között, hogy mégis ki tudják használni…)

Galéria

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK