Home | Sport | labdarúgás | A Toronto FC egykori játékosa örökre el szeretné felejteni Magyarországot

A Toronto FC egykori játékosa örökre el szeretné felejteni Magyarországot

Az egykori angol korosztályos válogatott Rohann Ricketts élete egyik legszörnyűbb döntésének nevezte, hogy 2010-ben Diósgyőrbe igazolt. Állítása szerint kéthavi fizetésével még mindig tartozik neki a miskolci klub, amelynél Tornyi Barnabás edző levegőnek nézte. Az Arsenalban és a Tottenhamben is megfordult középpályás a Diósgyőrnél észlelt furcsa jeleket, de megdöbbentette, hogy a csapat egyik legjobbja, az általa jól ismert „Ákos” bundagyanúba keveredett.

„Jó napot! Hogy vagy?” – szólt bele a telefonba Rohann Ricketts, aki élete egyik legszörnyűbb döntésének nevezte, hogy 2010-ben Diósgyőrbe igazolt, de pár mondatot azért így is megtanult magyarul.

A középpályás Angliában ismert futballistának számít, az Arsenalban nevelkedett, majd az ősi rivális Tottenhamhez igazolt, ahol 2002 és 2005 között 30 mérkőzésen egy gólt szerzett, kétszer a hónap legjobb Spurs-játékosának is megválasztották.

Londonban a korábbi U18-as és U20-as válogatott Ricketts csapattársa volt Fülöp Mártonnak, és évekkel később a magyar kapus játékosügynökként dolgozó apja, Fülöp Ferenc szólt neki a Diósgyőr érdeklődéséről. Ricketts skót és koreai lehetőségek helyett végül a magyarok ajánlatára mondott igent.

Elpazaroltam öt hónapot a karrieremből

„Nagyon csalódott voltam, elpazaroltam öt hónapot a karrieremből” – emlékezett vissza a Magyarországon eltöltött időszakára Ricketts, akit a DVTK akkori edzője, Tornyi Barnabás nem látott szívesen a klubnál, többek között ezért fordulhatott elő, hogy mindössze egy magyar bajnokin léphetett pályára.

„Engem nem a régi futballiskolát kedvelő Barnabás, hanem az igazgató, László (Tóth László, a klub akkori sportigazgatója, majd Tornyi menesztése után vezetőedzője – a szerk.) vitt a csapathoz. Furcsa volt a klub játékospolitikája, nem a képességek alapján állították össze a kezdőt, hanem azt nézték, ki honnan jött, magyar vagy-e, vagy sem. A csapat nem is nyert Barnabással egyetlen meccset sem. A klubnak ráadásul öt hónapon belül három edzője is volt. Rémálom volt.”

„A felkészülési mérkőzésünk után azt nyilatkoztam, nem javaslom Rohan Ricketts szerződtetését, tekintettel a klubra rótt teherre” – mondta a DVTK vezetőedzője 2010. február 17-én a csapat hivatalos honlapján, miután a miskolci klub – Tóth László sportigazgató szerint rendkívül kedvező feltételekkel – féléves szerződést kötött a játékossal. Tornyi hozzátette: „Később változott a helyzet, de erről bővebbet a klubvezetés tud mondani. Ezenkívül leültem vele egy négyszemközti beszélgetésre, ahol elmondta a szakmai múltját, közelmúltját, és őszintén elismerte, hogy az elvárhatónál gyengébb állapotban van. Felajánlottam neki, vegyen részt különedzéseken is, hogy utolérje a többieket egy hónap alatt, amit elvállalt.” Ricketts azonban később sem került be a csapatba. „Tornyi Barnabás még a kispadra sem ültetett le, sem akkor, amikor sorban veszítettük el a meccseket, de akkor sem, amikor már rendben voltam. Talán azt gondolta, hogy ezután megőrülök, és itt hagyom Magyarországot, de nem kívánom felbontani a szerződésemet” – mondta a Boon.hu-nak a játékos.

A játékost megkérdeztük, érzett-e bármit a külföldiek által gyakran emlegetett magyar vendégszeretetből: „Igen, találkoztam néhány emberrel, akik jók voltak hozzám, de ez a világ bármelyik pontján így van – vannak jó és rossz emberek. De a labdarúgásban a pénz az egyik legfontosabb motiváló tényező, és elég nehéz volt úgy jól érezni magamat, hogy nem kapok fizetést. Talán meg is mondhatná a klubomnak, hogy a pénzemet akarom.”

Megkérdeztük Dudás Hunort, a diósgyőriek ügyvezető igazgatóját, mit szól ehhez. „Azt sem tudom, ki az a Ricketts. De nem értem, miért így üzen a játékos, ennek van egy menete, ha úgy tudja, tartozunk neki, forduljon ügyvédhez – fogalmazott a sportvezető, majd hozzátette: – A mi kimutatásunk szerint nem tartozunk neki. Mi 2010 szeptemberében vettük át a klubot, azóta két évet lezártunk, nincs elmaradásunk.”

Valóban láttam furcsa jeleket

Ricketts négy játékost említett, akikkel jóban volt: a két kameruni, Haman Sadjo és George Menougong, illetve a montenegrói Dejan Vukadinovic „és egy Ákos nevű srác, ők azok, akikkel jókat beszélgettem”.

Amikor megemlítettük, hogy a diósgyőriek csapatkapitányát, L. Ákost bundagyanú miatt házi őrizetbe vették, Rickettsnek megakadt a hangja. „Igen, ő az, akiről beszéltem. Mikor kapták el? Hol van most? Mi történt pontosan? Fogdában van? Diósgyőri játékosként kapták el?” – záporoztak a játékos kérdései, aki egyből hozzátette, nem csodálkozik azon, hogy Magyarországon ez történt.

„Róla csak annyit tudok, hogy nagyon jó játékos, a legjobbak közé tartozott. De Magyarországon nagyon nehéz futballistaként boldogulni, mert rossz a rendszer. Talán kapott egy jó ajánlatot, a fizetését pedig nem kapta meg, ezért csinálhatta ezt. De ez kockázatos, mint láthatjuk. Persze, nem tudom, hogy Ákos tett-e ilyet akkor, amikor együtt játszottunk, de végül is soha nem tudhatjuk.”

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Ljungberggel csatázik volt csapata, az Arsenal ellen

A 29 éves játékos tavaly szeptemberben az angol Sunnak elárulta, hogy Magyarországon (majd később Moldovában is) tudott arról, hogy megbundázott meccseken szerepel a csapata. „Emlékszem, Magyarországon több meccs után is előfordult, hogy az edző mérges volt a játékosokra, mert arra gyanakodott, hogy előre megbeszélt eredmény született. Én teljesen megdöbbentem, mert korábban hírből sem találkoztam a bundázással, Angliára ez abszolút nem jellemző. De nem foglalkoztam ezzel különösebben, sokkal jobban bántott, hogy nem kaptam meg a fizetésemet” – mondta az [origo]-nak.

A megalapozott gyanú lényege szerint L. Ákos 2010 májusában egy élvonalbeli magyar bajnoki mérkőzés előtt szólt H. Gábor csapattársának, hogy a meccset három játékostársával együtt eladná fejenként 3-3 ezer euróért. A gyanú szerint ugyanebben a hónapban, egy másik bajnoki mérkőzés előtt L. Ákos megállapodott H. Gáborral, hogy két további játékostársával együtt fejenként 5-5 ezer euró ellenében részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy több góllal elveszítik a mérkőzést. L. Ákos az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt jelentett be, arra hivatkozással, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, majd pedig vallomást tett. (További részletek itt.)

„Nem gondoltam arra, hogy ez egyáltalán megtörténhet, számomra ez újdonság volt. Később gondolkodtam rajta, és rájöttem, hogy valóban láttam furcsa jeleket. Ezeket a gondolatokat azonban elhessegettem, arra gondolva, hogy biztos csak rossz formában van az az egy-két játékos, akinek gyengébben megy a megszokottnál. Azt viszont, hogy egyetlen játékos hogyan tudna egy meccset befolyásolni, nem tudom elképzelni.”

Semmiképpen nem igazolnék ismét Magyarországra

Rickettsnek elmeséltük, hogy a 2010-es évad óta a Diósgyőr stabil anyagi helyzetbe került, jelenleg a dobogóhoz közelebb van, mint a kieséshez, és ismert spanyol játékosokat is sikerült megszereznie. Az angol középpályás jelenleg csapatot keres, egy helyről azonban hibába hívnák. „Nem, semmiképpen nem igazolnék ismét Magyarországra, bármilyen szerződést is tennének elém. Ehhez túl rosszak voltak a két évvel ezelőtti tapasztalataim” – szögezte le a legutóbb az ír Shamrock Roversben szerepelt futballista.

Forrás: MTI/Beliczay László
Takács Ákos eredményes becsúszása Ricketts ellen az NB I-ben

A játékos Diósgyőrből 2010-ben a moldáv Dacia Chisinauhoz igazolt, ahol a játékosok többsége káros szenvedélyeknek hódolt. A két országot nem szívesen hasonlítja össze („a magyar csapat futballban jobb volt, de mindkét helyen nagyon nehéz élni”), az viszont Ricketts szerint közös, hogy mindkét helyről tartoznak neki. A középpályás csak a moldáviai pénze után fut hivatalos úton. „Jelenleg is harcolok a FIFA-val, hogy az ügyvédjeim segítségével megkapjam a jussomat. Az igazságérzetem nem engedi, hogy annyiban hagyjam az esetet” – mondta.

Ricketts az utóbbi hetekben a Tottenhammel edzett, de nem tér vissza a Premier League élcsapatához, ezzel együtt úgy véli, megállná a helyét Észak-Londonban. „Nem rosszabbak a képességeim, mint amikor kezdő voltam a Spursben. Kész őrület, hogy most milyen helyzetben vagyok, sok a klub, még több a játékos, kevés a pénz, de úgy tűnik, hamarosan aláírok egy olyan csapathoz, ahol valóban nagyon szeretnék játszani. A legjobban Torontóban, Kanadában éreztem magam, ahol engedtek edzeni, engedtek játszani, és pontosan ismerték a mentalitásomat.”

Rohan Ricketts góljai és emlékezetes meccsei:

2010. március 28-án a Berettyóújfalu-DVTK NB III-as mérkőzésen a vendégcsapat edzője, Földes Károly le akarta cserélni Rickettset a második félidő derekán, a légiós azonban nem jött le a pályáról. „Belátom, le kellett volna jönnöm. Utána elnézést is kértem az edzőnktől” – nyilatkozta két éve a Boon.hu-nak. „Februárban volt rajtam néhány felesleges kiló, de éreztem, hogy pár hét alatt rendbe tudok jönni, még pluszedzéseket is csináltam egyedül” – fogalmazott a játékos, aki elfogadta, hogy az ideális forma eléréséhez szükséges a második csapatnál eltöltött idő, ám nehezményezte, hogy le akarták cserélni, mert egy olyan, a nagycsapatból valamiért mellőzött labdarúgónak, mint ő, „kell a 90 perc”. Az eset miatt az angol játékos súlyos büntetést kapott. „Helyes volt az akkori döntés, hogy Ricketts ne látogassa az első csapat edzéseit, és én kész lettem volna elfogadni azt is, hogy megváljunk a labdarúgótól, de erre végül mégsem kerül sor – mondta Tóth László, a DVTK akkori vezetőedzője. – Azért nem, mert Ricketts elismerve nagy hibáját olyan mértékű anyagi vállalást tett, ami példátlan, én még nem hallottam olyanról, aki ekkora összegű pénzbüntetést kért volna saját maga ellen, hogy maradhasson. Több százezer forintos összegről van szó, és amikor megkérdeztük Rickettset, hogy ez miért jó neki – hiszen ha szerződést bontanánk vele, anyagilag jobban járna, mint azzal, ha marad, és saját magára ilyen büntetést kér -, azt válaszolta, neki ez a történet egy presztízsveszteség, és változatlanul úgy érzi, segítségére lehet a csapatnak, és szeretné itt megmutatni, hogy mire képes, és ezzel együtt jóvá akarja tenni a hibáját.” A büntetés befizetése után Ricketts visszakerült az NB III-as csapathoz.

forrás: origo.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál