Home | Hírek | Magyarországról kivándorolt kanadai nyitott üzemcsarnokot Orosházán

Magyarországról kivándorolt kanadai nyitott üzemcsarnokot Orosházán

 Orbán Viktor avatta fel a Linamar új üzemcsarnokát Orosházán, amely csaknem 7 milliárd forintos beruházással épült. Tamara Guttman, Kanada magyarországi nagykövete elmondta, a cég egy kanadai családi vállalkozásból nőtte ki magát világhírűvé.

Orbán Viktor beszédében köszönetét fejezte ki a cég tulajdonosainak, valamint mindenkinek, aki szerepet vállalt a beruházás megvalósításában, hogy töretlenül bíznak Magyarországban, és részt vállalnak a magyar gazdaság, a magyar ipar megújításában. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Linamar egy olyan családi cég, amely nemzetközi vállalatcsoporttá nőtte ki magát. Mindez jól mutatja, hogy érdemes a családi vállalkozásokat támogatni – fűzte hozzá.

Frank Hasenfratz, a Linamar alapítója 1956-ban hagyta el Magyarországot, Kanadában új életet, családot és nagyon sikeres üzletet épített fel. Ezután 1992-ben a Lianmar-ral visszatért és ezzel kanadai befektetések sorát indította el az új, demokratikus Magyarországon.

A miniszterelnök kifejtette: Magyarország képes lesz kiszabadulni a tehetetlenség állapotából, és a magyarok is képesek lesznek elérni céljainkat, hogy az ország erős és sikeres legyen. Ehhez – hangsúlyozta – azt kell elérnünk, hogy 10 millióból legalább 5,5 millió magyar munkából legyen képes eltartani magát és családját. Meg kell nyitni a lehetőségeket a vállalkozások előtt, mert a Start-munkaprogram ugyan több százezer embernek nyújt átmeneti lehetőséget, de tartós munkahelyeket a vállalkozások tudnak biztosítani.

Orbán Viktor egyértelművé tette, az 5,5 millió munkahely jelentheti a magyar gazdasági felemelkedés zálogát. Fel lehet építeni egy munka alapú társadalmat, ahol a középosztály biztosítja az ország stabilitását – mondta.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az orosházi bővítéshez a magyar állam is hozzájárult, a magyar kormány támogatja azokat a beruházásokat, amelyek új munkahelyeket teremtenek. Orbán Viktor örömének adott hangot, hogy ezúttal az ország keleti felében valósul meg újabb beruházás. Ez azt mutatja, hogy az ország nyugati és keleti része képes egyszerre, kiegyensúlyzottan fejlődni.

Havasi Csaba, a Linamar európai csoportjának ügyvezetője az ünnepségen tartott beszédében elmondta: az új üzemcsarnok 5.000 négyzetméteres bővítést jelent, és egy korszerű új szociális épület felépítése is társul hozzá. A 6,9 milliárdos beruházáshoz az Új Széchenyi Terv keretében 1,5 milliárd vissza nem térítendő támogatást biztosít az állam.

Tamara Guttman, Kanada nagykövete üdvözölte a Linamar legújabb gyárbővítését Magyarországon. Sok szempontból ez a cég segítette hozzá Kanadát Magyarországgal való üzleti kapcsolatainak kiépítéséhez – hangsúlyozta. A nagykövet kiemelte: bízik benne, hogy a cég továbbra is irányjelzője lesz annak, amit el lehet érni a Kanada és Magyarország közötti együttműködésben.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál