Home | A világból | Kanadai segítség az amerikai autógyártóknak

Kanadai segítség az amerikai autógyártóknak

A General Motors (GM) és a Chrysler 3,3 milliárd dolláros segítséget kap a kanadai kormánytól, miután a leköszönő Bush elnök is saját hatáskörében jóváhagyott egy 14,3 milliárdos segélyt a két megroggyant agutipari gigásznak.

A kanadai feltételek azonosak az amerikaival, amiből a legfontosabb, hogy amennyiben a vállalat nem tudja sikerrel stabilizálni a helyzetét, vissza kell adnia a pénzt.

A 3,3 milliárdból 2,5 milliárdot kap a GM, míg 0,8 milliárdot a Chrysler. A pénz három részletben érkezik, az első még az idén december 29-ig.

A konkrét pénzinjekció mellett a kanadaiak exporthitel-garanciát is jóváhagytak a vállalat számára, továbbá hasonló hitelgaranciát kaphatnak azok a bankok is, akik a két gyár autóit vásárolóknak adnak hitelt.

A detroiti hármak, vagyis a GM, a Chrysler és a Ford eredetileg 34 milliárdot kért a kongresszustól, de a szenátusban elbukott az a javaslat is, amely csak 14 milliárdot helyezett kilátásba a három vállalat számára.

Végül a 13,4 milliárdot Bush elnök abból a 700 milliárdos keretből biztosítja, amelyet még a bajba jutott bankok megsegítésére hagytak jóvá. A leköszönő elnök újabb 3 milliárdot is beígért ebből a pénzből, de csak februárban, amikor annak a második része is felhasználható lesz.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál