Home | Bevándorlás | Ítélet Kanada legnagyobb embercsempészési ügyében -Kolompár Gizella két évet kapott

Ítélet Kanada legnagyobb embercsempészési ügyében -Kolompár Gizella két évet kapott

Embercsempészésre való összeesküvésben és bűnszervezetben való részvételben bűnösnek vallotta magát Kolompár Gizella, akit ezért – az előzetes letartóztatásban eltöltött nyolc hónapon felül – kétévi szabadságvesztésre ítéltek a kanadai Hamiltonban – közölte csütörtökön honlapján a Canada Immigration Report.

A 43 éves Kolompár Gizellát a helyi sajtójelentések szerint Kanada történetének legnagyobb embercsempészési ügyében ítélték el. A vádalku keretében tett beismerő vallomásért cserébe a kanadai hatóságok ejtették ellene a további, egyebek között a csalás ügyében emelt vádakat. A magyar elítéltnek csaknem 14 ezer kanadai dollárt kell visszatérítenie az ontariói társadalombiztosításnak, amely ezt az összeget kifizette neki és áldozatainak.

Ajánlat

Kolompár vádlott-társainak a nevét a hatályos rendelkezések értelmében nem közölték. Az azonban már nyilvánosságra került, hogy a nő élettársa, a 43 éves Dömötör Lajos januárban az asszonnyal azonos bűncselekményekben szintén bűnösnek vallotta magát.

A korábbi kanadai sajtójelentésekből kiderült, hogy egy kiterjedt magyar roma család tagjai az elmúlt tíz évben legalább 16 embert csábítottak Pápáról Kanadába munkahely és megélhetés ígéretével. Ott azonban ingyen dolgoztatták őket, és elkobozták tőlük a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat. Az irataiktól is megfosztott áldozatokat pincébe zárták és moslékon tartották. Az elkövetők menedékjogot kértek Kanadában és áldozataikat is erre kényszerítették.

A Magyarországon is bűnügyi nyilvántartásban szereplő és körözött Kolompár Gizella és Dömötör Lajos a bandán belül toborzói, őrzői és szállítói szerepet töltött be. A házaspár büntetését lerövidíthetik, de szabadon bocsátásuk után azonnal hazatoloncolják őket.

Kolompár kérelmezte, hogy a börtönben meglátogathassa gyomorrákban szenvedő férjét, de ezt Stephen Glithero bíró a megbánás hiányára hivatkozva elutasította. Indoklásul azt hozta fel, hogy a nő sem engedélyezte, hogy a csoport által fogva tartott férfi hazatelefonálhasson, amikor meghalt az anyja.

A Canadian Immigration Report beszámolója szerint Kolompár 2008 novemberében, Dömötör pedig 2009 májusában telepedett le az Ontario tartománybeli Hamiltonban. A nő az első áldozatát azzal csábította ki előbb Párizsba, majd Kanadába, hogy elhitette vele: az élettársa akar lenni.

A hamiltoni embercsempész-banda ügyében szeptemberben egy fiatalkorú is bűnösnek vallotta magát, őt kitoloncolták Kanadából.

MTI | Fotón: hungarianambiance (Kolompár és a Dömötör család)

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK