Home | kanadai-magyar | Belehalt a tiltakozásba a magyar drogpapa

Belehalt a tiltakozásba a magyar drogpapa

Sointula – Belehalt az éhségsztrájkba a magyar „drogpapa”, aki a marihuána legalizálásáért szállt harcba Kanadában.

Marton István (70) nem teljesen önzetlenül lett a könnyűdrog engedélyezésének élharcosa, hiszen lakóhelyén, a nyugat-kanadai Malcolm-szigeten évtizedek óta ő volt a fő marihuána-terjesztő. Nyugdíjasoknak ízületi panaszokra, reumára és más fájdalmakra adott el füvet, másokat kikapcsolódás végett látott el kábítószerrel. Egy hónappal ezelőtt aztán a rendőrök elkapták, törvény elé citálták, a nála lévő készpénzt és a zacskó füvet lefoglalták. A karakán magyarnak több sem kellett, rögtön elszánta magát az éhségsztrájkra.

– Nem fogyasztok mást, mint vizet, gyümölcslevet és a levesnek a levét. Egy hónap alatt 79 kilóról 55-re fogytam – mesélte a magyar nyugdíjas a kórházi ágyán fekve pár nappal ezelőtt a Vancouver Sun-nak. – Nagyjából három hét lehet hátra az életemből, de nem érdekel. Nem érdekel az sem, ha ejtik a vádat: addig nem eszem többé, míg a rendőrség nem teszi vissza ugyanoda a lefoglalt füvemet, ahonnan elvette, a pénzemmel együtt, és Kanada nem legalizálja a marihuánát – jelentette ki Márton István, aki 10 ezer kanadai dollár (kb. kétmillió forint) értékű italt és füvet tett félre, hogy a többiek megünnepelhessék majd mártíromságát.

 

Ajánlat

A helyieket persze megosztotta Marton harca.

– Megbecsült ember a közösségben. Sokunkat látott el marihuánával orvosi célra – mondta róla Des McMurchy.

– Nem szereti őt itt senki, tudják róla, hogy drogdíler. Nem nemes ügy azért éhségsztrájkolni, hogy ne menjen börtönbe – vetette ellen Heidi Soltau helyi képviselőnő.

Ismerősei szerint a magyar nyugdíjas nem élt nagy lábon. Nagyjából hetven, főként középkorú és idősebb embert látott el rendszeresen fűvel, amit környékbeli termesztőktől gyűjtött be. Orvosa szerint hiába állt ki egy bukott ügyért, nem volt bomlott az elméje.

– Kedves ember volt, aki egész nap magyar költészetet olvasott a kórházi ágyán. Nem volt őrült, nem akarta magára felhívni a figyelmet, egyszerűen csak kiállt a véleménye mellett – vélekedett dr. Jane Clelland.

Az idős magyar végül szívrohamot kapott, és már nem tudták megmenteni. Követői közül már többen jelezték, ők is készek addig folytatni a harcot, míg csak fűbe nem harapnak.

Szólj Hozzá - Szabad a vélemény!
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*


VIDEÓS CIKKEK